Lidé bez domova na Mostecku dostávají v závěru roku teplé oblečení a trvanlivé potraviny z charitativní sbírky

29. prosinec 2018 12:06

Teplé zimní oblečení, spacáky, ale i trvanlivé potraviny dostávají v těchto dnech lidé bez domova na Mostecku.

Obecně prospěšná společnost "K srdci klíč" rozváží oblečení, které lidé darovali při dobročinné sbírce. Jde o stovky kusů kalhot, kabátů, bund i svetrů. Na sbírce se podílela také mostecká městská policie a Diakonie Českobratrské církve evangelické.

Blíží se závěr roku, teploty se stále pohybují nad nulou, ale po Novém roce má přijít pokles teplot. Proto pracovníci společnosti K srdci klíč jezdí za bezdomovci v Litvínově, aby jim rozdali oblečení z veřejné sbírky.

Sbírku pro bezdomovce měla na starosti Lucie Průšová. Její první zastávkou je stanové městečko v Litvínově, kde se zdržuje pět až sedm lidí. „Máme pro ně nějaké oblečení, ponožky a spacáky,“ popisuje náklad ve svém autě.

„Je nás tu teď sedm lidí,“ vypočítává jeden z obyvatel stanového městečka za nádražím. „V noci se zahřejeme u ohně a dary od lidí s dobrým srdcem nám samozřejmě také pomůžou,“ doplňuje.

Bezdomovci ve stanovém tábořišti oslavili i vánoční svátky. „Měli jsme stromeček, štědrovečerní večeři. Tradice se musejí dodržovat,“ říká muž, který venku žije s přestávkami pět let.

Do večera objede Lucie Průšová se svou dodávkou ještě několik míst, kde lidé bez domova přespávají. Například periferie Mostu a Litvínova, kde lidé často přespávají u horkovodů.

autoři: Jan Beneš , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související