Liberečtí senioři symbolicky přeplavali kanál La Manche. A to více než dvakrát

Liberečtí senioři se s Komunitním střediskem Kontakt připojili do celorepublikové kampaně Přeplavme svůj La Manche. Pořádá ji už šestým rokem Nadace Charty 77 se svým projektem Senzační senior.

V Liberci senioři za únor zdolali zhruba 34 kilometrů kanálu La Manche dokonce víc než dvakrát, celkem uplavali 76 kilometrů. Samostatné plavání vyvrcholilo jedním společným v libereckém bazénu, ve kterém měli vymezenou jednu padesátimetrovou dráhu.

Liberečtí senioři symbolicky přeplavali kanál La Manche

„Senioři se do projektu zapojují celý měsíc, chodí plavat individuálně a hlásí nám své sportovní úspěchy, takže my zaznamenáváme jejich uplavané metry a kilometry. A někteří jsou v tom plavání velmi pilní,“ vysvětlila princip štafetového plavání jedna z jeho pořadatelek Marie Matějíčková z Komunitního střediska Kontakt v Liberci.

Markéta Pechová ještě během příprav v Británii

Seniory v jejich plaveckém úsilí podpořila také Markéta Pechová, která si s nimi v únoru přišla popovídat. „Pozvali jsme první handicapovanou plavkyni, která překonala kanál La Manche. Beseda s ní měla opravdu velký úspěch, protože ukázala, že sportovat a překonávat sám sebe lze, i když tomu osud není zrovna nakloněn,“ doplnila Marie Matějíčková.

„Beseda byla super. Divím se, že to vůbec dokáže. Začala až ve dvaceti letech plavat, s jednou nohou, obdivuhodné. Hrozně jí fandím,“ uvedla jedna z účastnic společného plavání Eva Doležalové, která si během společného plavání dala za cíl uplavat dva kilometry.

Individuální plavání přes symbolický La Manche vyvrcholilo skupinovým plaváním

„Je to taková symbolika, protože většina z nás se asi nedostane na skutečný kanál La Manche, tak tady máme možnost si vyzkoušet plavání na nějakou větší vzdálenost,“ komentoval svou účast v projektu šestašedesátiletý Přemysl Homolka. Ten na společném plavání zdolal dvacet bazénů.

Jak dopadne Liberec v celorepublikovém porovnávání uplavaných kilometrů se teprve uvidí.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související