Liberečtí chemici mají mobilní laboratoř vybavenou nejmodernější technologií z USA

12. říjen 2016

Liberečtí chemici mají k dispozici novou mobilní laboratoř. Žádná podobná v České republice není. Přicestovala z Ameriky a je vybavená nejmodernější technologií. Laboratoř je umístěná ve dvou kontejnerech, které se dají ještě roztáhnout do stran. Pomůže s identifikací zbraní hromadného ničení, s rozpoznáním toxických a radioaktivních látek, drog nebo výbušnin.

Laboratoř je vybavená nejmodernějším analytickým systémem. Díky němu specialisté například z krve rozpoznají i molekuly bojových chemických látek, z písku povýbuchové zplodiny nebo i chemické látky, ze kterých je vyrobená droga.

Mobilní laboratoř libereckých chemiků

„Přístroj interpretuje jako data spektra, která ve vzorku jsou. Závěr, zda to je ta či jiná látka, to už je na člověku,“ popisuje vojenský specialista, nadporučík Dušan Trefilík a pokračuje: „Když to přeženu, je to něco jako těhotenský test, na který nakápnete vzorek, a on vám řekne, jestli je látka přítomná, nebo ne.“

Přístroj umí také zjistit zneužití drogy, a to z krevní plazmy nebo vlasů. Mobilní laboratoř nebude sloužit pouze armádě v Česku i v zahraničí, ale i hasičům při povodních. „Několikrát nás přivolali třeba k úniku průmyslově toxických látek nebo k nálezu ampule, která budí dojem, že by mohla být bojovou chemickou látkou – to je právě to místo pro využití v armádě,“ dodává Trefilík.

Liberečtí chemici mají mobilní laboratoř vybavenou nejmodernější technologií z USA

Speciální laboratoř se pro chemiky v USA začala připravovat už v roce 2013, specialisty posune ve forenzních schopnostech. „Z hlediska analytické techniky jsou na tom velmi dobře Němci, Finové, ale momentálně to nejmodernější v Evropě stojí tady,“ říká plukovník Radek Černý.

V případě potřeby je možné laboratoř naložit na nákladní auta a dojet s ní na místo incidentu.

autor: Eva Malá
Spustit audio