Liberecký kraj zveřejnil dokumenty k plánovanému rozšíření dolu Turów. Na připomínky běží lhůta 30 dnů

Liberecký kraj dnes 9. května na své úřední desce zveřejnil dokumentaci o rozšíření polského hnědouhelného dolu Turów. Připomínky mohou lidé, spolky i obce podávat 30 dní.

Ministerstvo životního prostředí dokumenty EIA k chystanému rozšíření hnědouhelného dolu Turów v Polsku zveřejnilo na svém webu 30. dubna. Dokumentaci najdete na úřední desce webu Libereckého kraje.

Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, chce poblíž české hranice těžit až do roku 2044. Povolení ale zatím má jen do příštího roku.

Na základě vyjádření k dokumentaci EIA od veřejnosti, dotčených orgánů a dotčených územních samospráv, a také na základě závěrů mezistátních konzultací, vypracuje Ministerstvo životního prostředí souhrnné stanovisko České republiky k navrhovanému rozšíření dolu. Toto stanovisko ČR bude podkladem pro polská povolovací řízení.

Hnědouhelný důl Turów se nachází v jihozápadní části Dolnoslezského vojvodství na území obce Bogatynia, v blízkosti státních hranic se Spolkovou republikou Německo a s Českou republikou. Na české straně jsou nejblíže obce Uhelná, Václavice, Oldřichov na Hranicích, z větších pak Hrádek nad Nisou. Za nejvýznamnější negativní vlivy realizace záměru na rozšíření dolu Turów na území ČR považuje MŽP možné ovlivnění režimu povrchových i podzemních vod a především negativní ovlivnění zdrojů pitné vody v oblasti Hrádku nad Nisou. S těžbou ložiska v bezprostřední blízkosti hranice s ČR lze předpokládat i další negativní vlivy v podobě hluku, zvýšené prašnosti, sesuvů a nestability horninového podloží na bočních svazích lomu, vzniku nových odvalů a také změny krajinného rázu. Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

Důl by se měl rozšířit až na 30 km čtverečních a o plán počítá s těžbou až do hloubky 330 m pod úroveň terénu. Starostové obcí i obyvatelé mají obavy zejména ze ztráty vody, ale i hluku a zvýšené prašnosti. Rozšíření dolu by mohlo nejvíce zasáhnout osadu Uhelná, Václavice nebo Oldřichov na Hranicích.

autoři: Eva Malá , mib
Spustit audio

Související