Liberecký kraj vyměřil společnosti Arriva pokutu za problémy v železniční dopravě

15. leden 2020 14:48

Nedostatky byly hlavně v dodržování jízdních řádů a v odbavovacím systému.  Jak tyhle problémy Arriva řeší? A je výše pokuty konečná?

Provozovatel regionální železniční dopravy Arriva dostal od Libereckého kraje pokutu 815 000 korun. Částka ale ještě nemusí být konečná. Podle náměstka hejtmana Jana Svitáka ze Starostů pro Liberecký kraj se vyměřená sankce týká pouze období od 15. prosince do konce roku 2019, problémy ale přetrvávaly i na počátku letošního roku.

Vlaky Arrivy jezdí na lince z Liberce přes Turnov a Starou Paku do Lomnice nad Popelkou a také na lince z Železného Brodu do Tanvaldu od 15. prosince 2019. Arriva provozuje také rychlíkové linky Praha – Turnov – Tanvald a Kolín – Česká Lípa – Rumburk. Od začátku provozu byla na linkách značná zpoždění a Arriva o těchto mimořádnostech neinformovala cestující. Dopravce navíc na některých spojích nasadil doslova historické vagóny. 

Arriva na nedostatcích pracuje

Společnost se už dříve za nedostatky omluvila a začala je hned řešit; zpoždění vlaků se postupně dostává do jakési normy, snížilo se na úroveň ostatních dopravců. V současnosti 90 % vlaků dopravce jezdí na čas a průměrné zpoždění je pod dvěma minutami. Do dopravy také nasazují stejný odbavovací systém jako mají České dráhy, ten by měl podle mluvčího společnosti Arriva Martina Faráře začít fungovat od 15. ledna 2020. Jak ještě mluvčí dodal, Arriva bude na pokutu reagovat, až informaci o jejím vyměření dostane oficiálně dopisem. 

Není to první pokuta

Arriva není prvním dopravcem, který dostal od Libereckého kraje pokutu za nedodržování smluv. Českým drahám vyměřil kraj v roce 2014 sankce bezmála za 27 milionů korun. Spor dokonce mířil k soudu, obě strany se nakonec dohodly mimosoudně a České dráhy za pochybení zaplatily zhruba sedm milionů. Pokuty za více než milion korun dostali i autobusoví dopravci BusLine a ČSAD Liberec; téměř 370 tisíc korun musela za prohřešky zaplatit ČSAD Česká Lípa. Arrivu Liberecký kraj vybral v první polovině roku 2019. Arriva tehdy podala podle hejtmanství kvalitnější nabídku než stávající dopravce České dráhy.

Spustit audio