Liberecký kraj představil první dva nové autobusy koupené do své flotily

8. prosinec 2018

Velkokapacitní vozy pořídila společnost ČSAD Liberec, kterou Liberecký kraj přes svou společnost Autobusy LK většinově vlastní. Zřízením vlastní dopravní společnosti Autobusy LK chce mít kraj pod kontrolou náklady na veřejnou autobusovou dopravu.

Nové autobusy VDL Futura jsou klimatizované a cestujícím nabídnou pohodlí jako v dálkových linkách. Tedy například dostatek prostoru pro nohy nebo WC. Do jednoho vozu se vejde 65 sedících pasažérů. Podle ředitele ČSAD Liberec Martina Oumrta je pro firmu výhodou, že nové vozy mají nízkou spotřebu pohonných hmot. Pořizovací cena jednoho autobusu byla více než 7 miliónů korun.

Do jednoho autobusu se vejde 65 sedících cestujících.jpg

 „My jsme od října letošního roku většinový akcionář ČSAD Liberec, takže pro mě to je především nějaký vzkaz zaměstnancům a cestujícím do budoucna. Chceme v obnově vozového parku samozřejmě pokračovat, protože ten současný není úplně ideální a tyto dva nové autobusy budou na té nejdelší lince, kterou zajišťuje ČSAD Liberec pro Liberecký kraj,“ uvedl na prezentaci nových autobusů hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

Nové autobusy budou jezdit na lince Liberec-Hodkovice nad Mohelkou-Mladá Boleslav. Nejvíc asi budou vozit zaměstnance do továren v Hodkovicích a taky do mladoboleslavské automobilky. Oba vozy na této trase denně najezdí skoro 500 kilometrů.

Autobusy jsou klimatizované a cestování v nich je pohodlné.jpg

ČSAD Liberec donedávna nakupovala starší ojeté autobusy. Se změnou vlastníka, nově je to Liberecký kraj prostřednictvím své společnosti Autobusy LK, začala společnost ČSAD Liberec s modernizací flotily. 

Komfort cestování a podmínky pro řidiče by se měly podle předsedy představenstva ČSAD Liberec Martina Bobka zlepšovat. Příští rok budou mít dalších 17 nových autobusů a moderní vozy by měly nalákat další řidiče, kterých má zatím společnost nedostatek. Třetina těch současných se blíží důchodovému věku.

Dva autobusy VDL Futura mají být první z plánované autobusové flotily Libereckého kraje.jpg

Hlavním důvodem, proč se vedení Libereckého kraje rozhodlo provozovat veřejnou autobusovou dopravu, byly podle hejtmana Martina Půty ze SLK zvyšující se finanční požadavky některých soukromých dopravců. Díky provozování vlastní dopravy na Liberecku a Frýdlantsku chce hejtmanství zjistit skutečné náklady na provoz, případně ušetřit a zároveň zajistit potřebnou kvalitu cestování.

autoři: Ivana Bernáthová , mib
Spustit audio

Související