Liberecký kraj pokračuje v opravách silnic. Které to budou?

12. červen 2020 09:00

Navzdory útlumu ekonomiky a nižším rozpočtovým příjmům chce hejtmanství pokračovat v plánovaných opravách silnic 2. a 3. třídy.

Kde se bude stavět?

Úřad už začal hledat dodavatele na připravované rekonstrukce silnic a mostů. Na jejich zaplacení ale musí ještě získat dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury, kde má na letošek přislíbenou částku 81 milionů. Radní už vybrali zhotovitele na rekonstrukci Kodešovy ulice ve Frýdlantu, na níž kraj spolupracuje s tamní radnicí. Brzy chce začít i s opravou silnic III. třídy ve Stvolínkách a z libereckého Horního Hanychova na Výpřež, tedy směrem na Ještěd.

Situaci kolem přípravy staveb a výběr dodavatelských firem částečně zkomplikovala nemoc covid-19. A, jak vysvětlil hejtmanův náměstek pro dopravu Jan Sviták ze Starostů pro Liberecký kraj, také financování. Podle něj je ale důležité v investování do oprav pokračovat i přesto, že kraje začaly kvůli propadu ekonomiky a poklesu daňových příjmů šetřit.

Co dalšího je v plánu?

Díky slíbené dotaci od Ministerstva dopravy kraj nově vypsal soutěž na firmu, která opraví mosty v Martinicích v Krkonoších a v Dolní Nové Vsi nad Popelkou. Dále přes potok Cedron a přes náhon v Přepeřích. A chystá také velkoplošné opravy dalších silnic třetí třídy u hranice kraje, v Cetenově a Všelibicích. Pokud jde o financování, tak hejtmanství počítá s pomocí zmiňovaného Státního fondu dopravní infrastruktury. O jeho podpoře teď s premiérem Andrejem Babišem z Hnutí ANO jedná i Asociace krajů České republiky. Dalším zdrojem se pak mohou stát evropské dotace, kde chce Liberecký kraj získat stovky milionů korun.

autor: Tomáš Tesař
Spustit audio

Související