Liberecký kraj podá kvůli zákazu nákupu akcií autobusové firmy žalobu

12. červenec 2018

Liberecký kraj se tak bude bránit rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který mui zakázal nákup akcií ČSAD Liberec bez veřejné soutěže. Správní žalobu podá ke Krajskému soudu v Brně.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhodl, že Liberecký kraj musí na nákup akcií vypsat veřejnou soutěž a své rozhodnutí znovu potvrdil. Podle vedení kraje ale nejsou akcie věc, kterou lze koupit v libovolném množství od různých dodavatelů.

 "My se domníváme, že akcie nejsou věc, a proto podáváme správní žalobu k soudu, který by měl rozhodnout, která ze stran má v tomto sporu pravdu," uvedl hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

 "Když si chcete koupit akcie nějaké firmy, tak na druhé straně máte nějaké konkrétní vlastníky. My jsme loni oslovili všechny tři hlavní dopravce v kraji s nabídkou jednání o odkupu majetkových podílů (ČSAD Liberec, ČSAD Česká Lípa, BusLine) s cílem získat kontrolu nad těmito firmami a také nad penězi, které kraj na veřejnou autobusovou dopravu vynakládá. Podstatou toho sporu je, že už téměř rok tady probíhá snaha Libereckého kraje pořídit si vlastního dopravce, ve kterém bychom měli alespoň část z 330 milionů korun, které nás v letošním roce bude veřejná doprava v autobusech stát, tak abychom ty peníze měli aspoň trochu pod kontrolou,“ dodal hejtman.

Liberecký kraj se proto loni rozhodl pro vytvoření vlastního dopravce. Jako nejjednodušší a nejlevnější variantu doporučili odborníci nákup akcií existující firmy. Nejdál se dostala právě jednání s ČSAD Liberec. Kraj chtěl za 14,353 milionu korun odkoupit 86 procent akcií od majoritního vlastníka. Dalších 20 milionů se chystal do firmy investovat, protože dopravce je na pokraji insolvence. Dohodu schválili krajští radní i valná hromada dopravce, nakonec ale ke koupi nedošlo. Záměr napadla u ÚOHS konkurenční společnost BusLine kvůli údajnému obcházení zákona o veřejných zakázkách. Úřad nejprve pochybení neshledal, pak jí dal ale za pravdu.

Liberecký kraj proti rozhodnutí ÚOHS podá správní žalobu ke Krajskému soudu v Brně. Podle mluvčího úřadu Martina Švandy je podání žaloby proti tomuto pravomocnému rozhodnutí plně v kompetenci účastníka řízení, tedy Libereckého kraje.

autor: mib | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související