Liberecký kraj navzdory zdražení postaví u svého sídla plánovaný parkovací dům

18. srpen 2021 16:53

Parkovací dům vedle sídla Libereckého kraje vznikne, a to i přes navýšení původní ceny o pětinu na téměř 250 milionů korun. Na mimořádném zasedání to v úterý 17. srpna schválili krajští zastupitelé.

Stavbu výrazně zdražil současný nárůst cen stavebních materiálů a prací. Zastupitelé Libereckého kraje souhlasili také s žádostí o navýšení státní dotace. Kraj bude muset za stavbu parkovacícho domu pro své úředníky a veřejnost zaplatit o 26 milionů korun víc než původně plánoval.

Budova s 244 parkovacími místy je součástí revitalizace dolního centra Liberce, umožní vybudovat i park a náplavku. Výstavbu parkovacího domu chce Liberecký kraj zahájit leště letos, v nejbližší době vypíše soutěž na dodavatele. Hotový by měl být v roce 2023.

„To místo má velký rekreační potenciál pro obyvatele Liberce a je napojené na mezinárodní cyklostezku Odra-Nisa, která je vlastně pouze tady v tom místě zatím ve městě nenapojená," uvedla Marie Procházkové z kanceláře libereckého městského architekta. Uvolnění místa výstavbou parkovacího domu umožní podle ní další kultivaci lokality.

Parkovací dům by měl také vyřešit nedostatek míst k parkování v okolí krajského úřadu pro zaměstnance i návštěvníky. V současnosti je u úřadu 138 míst a žádné pro veřejnost. Podle projektu zajistí parkovací dům místo pro 244 vozidel, z toho 144 míst je určeno pro krajský úřad a 100 pro veřejnost.

Budova bude navazovat na loni dokončený objekt podnikatelského inkubátoru. V plánu je částečně zelená střecha, na kterou kraj žádá dotaci z Operačního programu Životní prostředí, další peníze na stavbu chce získat z Integrovaného plánu rozvoje území Liberec – Jablonec nad Nisou.

autoři: Pavel Kudrna , Lucie Fürstová , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související