Liberecký kraj jedná o koupi nemocnice ve Frýdlantu

29. březen 2016

Soukromou nemocnici ve Frýdlantu vlastní společnost Euroclinicum. Ze zařízení odchází personál, nefunguje tam lůžkové interní oddělení a hrozí ukončení nonstop pohotovostí na interně a chirurgii. O možné koupi zdravotnického zařízení teď jedná Liberecký kraj.

Společnost EUC vlastnící frýdlantskou nemocnici poprvé připustila, že by zařízení prodala. Jednání jsou však teprve na začátku.

Odkup krajem by přivítaly i obce Frýdlantského výběžku, kde žije zhruba 25 tisíc lidí. „Pro nás a naše občany je to jenom dobře, vnímáme to velmi pozitivně,“ říká Vladimír Stříbrný ze SLK, předseda starostů v mikroregionu Frýdlantsko.

Euroclinicum v minulosti požadovala od obcí 3,5 milionu jako příspěvek na provoz pohotovostí. „Bylo nám slibováno, že od 1. ledna to bude nemocnice ve Frýdlantu financovat ze svého, pak ale přišli s tím, že chtějí další peníze,“ říká Vladimír Stříbrný.

Podle hejtmana Libereckého kraje by k převodu vlastnictví mohlo dojít koncem června

Liberecký kraj má o odkoupení nemocnice zájem. „Budu se snažit najít nějakou dohodu na harmonogramu, to znamená, kdy vznikne nějaké ocenění, a kdy můžeme probrat s městem využití jednotlivých budov,“ shrnuje Martin Půta ze STAN, hejtman Libereckého kraje a dodává: „Myslím, že reálný termín převodu vlastnictví nemocnice je konec června letošního roku.“

Společnost Euroclinicum, která nemocnici ve Frýdlantu vlastní, se pro Český rozhlas v tiskové zprávě vyjádřila následovně: „Nabídku vnímáme jako seriózní krok Libereckého kraje a jsme připravení o ní jednat.“ Výsledek ale zatím není jasný. „Prodej zdravotnického zařízení s ročním obratem 167 milionů korun a zaměstnávajícího 200 lidí je však zásadní rozhodnutí, které má svá pravidla,“ uvedla EUC.

autor: sas
Spustit audio