Liberecký kraj a mimořádné nařízení vlády o zákazu hromadných akcí a zrušení výuky

10. březen 2020 14:54

Česká vláda vydala 10. března 2020 v souvislosti s koronavirem dvě nařízení: zákaz veřejných i soukromých akcí s účastí nad 100 lidí a zrušení výuky na všech základních, středních, vyšších a vysokých školách. Preventivní opatření mají zabránit v šíření nákazy. Jak tato nařízení ovlivní život v našem kraji, zjišťovala redaktorka Šárka Škapiková.

Čtěte také

Důvodem mimořádných opatření je mimo jiné případ nákazy z Prahy; taxikář, o kterém se neví, kde se nakazil, a který s příznaky onemocnění vozil zákazníky 2 dny. Jak informoval premiér Andrej Babiš z hnutí ANO, školy budou zavřené od středy 11. března, zákaz akcí platí od 10. března 18 hodin. V Libereckém kraji se uzavření škol zatím týká Technické univerzity Liberec, základní a střední školy ve všech okresech mají jarní prázdniny.

Divadlo nebude, kino jen omezeně

Divadlo Františka Xavera Šaldy bude od 10. března úplně rušit představení; prozatím na několik dní dopředu, pak se, podle ředitelky a liberecké zastupitelky za Starosty pro Liberecký kraj Jarmily Levko, uvidí. Předplatitelé dostanou náhradní termín, ostatním divadlo pravděpodobně vrátí vstupné. Zatím soubor do čtvrtka 12. března zruší 4 představení, a to na obou scénách. 
Například kina v Jablonci nad Nisou budou dál promítat ve speciálním režimu, pouze pro 99 diváků. Jak řekla vedoucí jabloneckých kin Petra Handlířová, výhodou omezení počtu návštěvníků je to, že v kině bude hodně prostoru a diváci si mezi sebou budou moct nechat velké rozestupy.
Ve stejném režimu bude fungovat českolipský kulturní dům Crystal. Jeho provozovatel Antonín Nevole potvrdil, že kromě omezení kapacity na 100 lidí se také bude rušit zasedací pořádek a lidé si budou sedat tak, jak uznají za vhodné.
Síť multikin Cinestar s okamžitou platností ruší veškeré veřejné projekce ve svých 13 pobočkách v celé zemi. Pokladny však zůstávají otevřené, aby mohli diváci požadovat vrácení vstupného.

Kam ještě ano a kam už ne?

Bazén v České Lípě zůstává otevřený, stejně jako liberecká ZOO a turnovské muzeum. Lidové sady v Liberci jednají o dalším postupu; akce, kde by bylo více než sto lidí, ruší. Nebudou se zatím konat ani některé plesy, na své sociální síti to oznámil například liberecký orchestr Big'O'Band. Zavřený je zámek Sychrov.
Úřady, například magistráty v Liberci a Jablonci nad Nisou, jsou otevřené v běžném režimu. Magistrát v Liberci ale omezuje služby pro klienty mimo budovu radnice a úřadu. Podle vyjádření města ruší úředníci návštěvy u klientů, za kterými běžně chodí kvůli vyřízení žádostí o občanské průkazy, ověřování listin nebo ověřování podpisů. Magistrát také apeluje na lidi, aby úřad navštěvovali v těchto dnech jen v nezbytně nutných případech; věci, které lze odložit aby nechali na dobu, kdy opatření pominou.

Sportovní utkání

Mluvčí hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Martin Kadlec potvrdil, že pozastavili prodej vstupenek na čtvrtfinále play-off. Do něj by Tygři měli vstoupit na domácím ledě 18. a 19. března.
Neuskuteční se ani na 11. března plánovaný souboj o krále severu, tedy hokejový duel mezi libereckou a ústeckou univerzitou. Odehraje v náhradním termínu.
Jasno ještě není o pátečním (13. března) ligovém fotbalovém zápase mezi Jabloncem a Zlínem. Jablonecký klub podle mluvčího Martina Bergmana zatím čeká na jednání Ligové fotbalové asociace, to se koná ve středu 11. března.
Na lyžařská střediska se nařízení vlády nevztahují, areály jsou v provozu. 

autoři: sas , reČRoL
Spustit audio