Libereckému hospici se daří zachovat péči v rodinách

9. květen 2020

Terénní pracovníci hospiců pomáhají těžce nemocným a umírajícím lidem, jezdí za nimi domů. Naše redaktorka zjišťovala, jak moc jejich práci změnilo současné riziko nákazy novým koronavirem.

Pandemie nemoci Covid 19 ovlivňuje i práci v paliativních službách. Například v Libereckém kraji pracovníci terénního hospice, který pomáhá nemocným a umírajícím lidem, výrazně zpřísnili hygienická opatření. Domácí hospic svaté Zdislavy chce ale i přes možná rizika péči v rodinách zachovat, a to se zatím daří.

V libereckém hospici svaté Zdislavy pracuje v domácí hospicové péči šest sester pod vedením Jany Drbohlavové.  V současnosti dojíždí domů pomáhat dvaceti lidem, kteří před sebou mají často už jenom krátký čas života. Do všech domácností chodí sestry vybavené dezinfekcí a ústenkami, ty má mít i rodina a pacient. Poslechněte si reportáž.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.