Liberecká zoo se může chlubit. Podařilo se jí odchovat mláďata pandy červené

Zoo Liberec se opět podařilo odchovat dvě mláďata ohrožené pandy červené. Do volné přírody se ale zatím nevrátí. Za mláďaty se byl podívat redaktor Tomáš Mařas.

Liberecká zoo se může pochlubit dalšími mláďaty, tentokrát to jsou dvě pandy červené. Malá šelmička patří k ohroženým živočichům. Důvodem je nejen úbytek jejího přirozeného prostředí v důsledku kácení lesů, ale třeba i její lov kvůli kožešině.

Liberecké malé pandy červené se narodily už začátkem června 2022, přesto je návštěvníci ve výběhu zatím neuvidí. Mláďata se totiž odvažují vyjít z bezpečí do výběhu až zhruba tři měsíce po narození.

Tyto ohrožené šelmy zoo chová od roku 2005 a odchovala je už čtyřikrát. Pandu červenou ohrožuje v Číně, Indii nebo Myanmaru úbytek přirozeného prostředí i lov kvůli kožešinám. Zatím ale neexistuje žádný program, jak je do volné přírody vracet. „Uskutečnit repatriační program je velice náročné, jak finančně, tak administrativně. A v současné chvíli neumíme zabezpečit, že by ty vypuštěné pandy byly ve volné přírodě v bezpečí a nebyly znovu odchyceny člověkem,“ vysvětlila mluvčí zoo Barbara Tesařová.

V zoologické zahradě natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související