Liberecká zoo otevře 30. dubna. Vstupné koupíte jen elektronicky a připlatíte si

29. duben 2020 09:43

Zahrada zvyšuje vstupné po třech letech a to zhruba o pětinu. Základní cena vstupného stoupne o 30 korun, v letní sezoně na 160 korun a v zimní na 130 Kč.

Čtěte také

Jak informovala mluvčí zoo Barbara Tesařová, denně se dovnitř dostane maximálně 1950 lidí. Vstupenku bude možné koupit jen elektronicky a její platnost bude 24 hodin. „Tímto způsobem budeme moci kontrolovat počet prodaných vstupenek, protože naší povinností je také uhlídat maximální denní návštěvnost na úrovni 150 osob na jeden hektar rozlohy zoo," uvedl ředitel zoo David Nejedlo. Zahrada má 13 hektarů. Přístupné budou z nařízení vlády zatím jen venkovní expozice. Zavřené tak zůstane dětské hřiště, kontaktní zoo či prodejna suvenýrů. Nebude jezdit vláček a z konzumačních zón budou dočasně odstraněné stoly a lavice.

Lachtan v liberecké zoo

Kratší bude i otevírací doba a to od 9:00 do 17:00 s tím, že do zoo bude možné přijít nejpozději v 16:00. „Zkrácením otvírací doby vyhovíme nařízení vlády, aby nedocházelo k osobnímu kontaktu s pracovníky, kteří se starají o zvířata. Naši chovatelé a zoologové potřebují čas na svou práci mimo návštěvnické hodiny a v tomto smyslu mají i oni upravenou pracovní dobu," dodal Nejedlo.

Základní vstupné se navyšuje o 30 korun, v letní sezoně na 160 korun a v zimní na 130 Kč. Zlevněná vstupenka pro děti, studenty, seniory, osoby se zdravotním omezením bude v hlavní sezoně za 120 korun a ve vedlejší za 90 Kč. Při elektronickém zakoupení vstupenky, což bude zpočátku až do odvolání povinné, bude zoo poskytovat slevu deset korun. „Zahrada tím chce motivovat návštěvníky, aby společně s ní podporovali šetrnější způsob života a nepodíleli se na produkci zbytečného odpadu," uvedla Tesařová.

Jako hlavní důvod navýšení cen vstupného zoo uvádí zvyšující se náklady na provoz. Dalším jsou finanční ztráty způsobené nařízeným uzavřením areálu v souvislosti s koronavirem. Za sedm týdnů přišla zahrada o více než šest milionů korun. „Když navíc srovnáme ceny vstupenek k nám do zoo s jinými kulturně vzdělávacími institucemi v Libereckém kraji, stále se pohybujeme na té nižší hranici. Pevně proto věřím, že nás veřejnost svou návštěvou podpoří a svou přízeň nám zanechá i nadále. Pro ty nejvěrnější návštěvníky, držitele zlevněných nepřenosných permanentek, se navíc cena téměř nenavýší," dodal Nejedlo. 

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související