Liberecká univerzita otevírá nový výtvarný obor. S přihlášením ale neotálejte

26. listopad 2020 15:21

Fakulta umění a architektury Technické univerzity v Liberci nabízí od příštího akademického roku nový obor: Výtvarné umění - tvorba ve veřejném prostoru. Přihlášky je možné podávat jen do konce listopadu.

Čtěte také

Obor Výtvarné umění - tvorba ve veřejném prostoru se zaměřuje na zlepšení kvality prostředí, ve kterém lidé žijí. Přijímací řízení je dvoukolové, v tom prvním hodnotí komise domácí práce, vybrané adepty pak čeká test z moderního umění, výtvarný úkol a rozhovor, řekl České tiskové agentuře mluvčí univerzity Radek Pirkl. „Absolventi se uplatní jako návrháři objektů a prostředí ve veřejném prostoru ve všech jeho kontextech. Mohou působit jako samostatní umělci a návrháři v oblastech volného či užitého umění, jako spolupracovníci uměleckých, designérských, architektonických a urbanistických ateliérů a skupin, ale také jako konzultanti občanských iniciativ a komunitních sdružení," řekl garant programu výtvarník Jan Stolín.

Fakulta otevře nový program jak v bakalářském, tak v navazujícím magisterském stupni. Výrazný podíl bude patřit ateliérové výuce, i proto je počet studentů přijatých ke studiu omezen na 10. „Důraz budeme klást na výtvarné nadání a schopnost samostatného kreativního a kritického myšlení," doplnil Stolín.

Čtěte také

Studenti proniknou do problematiky kulturní krajiny nebo zákonitostí práce se zelení či s městským prostorem. Například předmět art management je připraví i na založení a vedení galerie. Liberecká fakulta umění a architektury vznikla v prosinci 1994 a je jednou ze sedmi fakult Technické univerzity v Liberci. Pro příští akademický rok připravila také nové doktorské studium zaměřené na architekturu a urbanismus. „Na jaře začneme stavebně realizovat laboratoře pro doktorské studenty, plně vybavené nejen pro využívání digitálních technologií, ale i pro experimenty s materiály jako dřevo, kov nebo beton. Studenti se budou moci nastěhovat již na jaře 2022," dodal děkan fakulty Osamu Okamura.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související