Liberecká nemocnice od poloviny července zavře chirurgické operační sály. Pacienti budou muset jinam

24. květen 2022 15:05

Nemocnice neplánovaně dočasně uzavře operační sály v pavilonu chirurgie kvůli špatnému stavu konstrukce mezi dvěma patry. Naplánované operace se přesunou do jiných zdravotnických zařízení.

Čtěte také

Nemocnice bude muset uzavřít všech sedm operačních sálů od 15. července 2022. Podle mluvčího Václava Řičáře to ale akutní péči nijak neohrozí. Pro naplánované operace budou pacientům k dispozici nemocnice v Turnově a Frýdlantu, které Krajská nemocnice Liberec také provozuje.

„…kde se bude pravděpodobně operovat ve dvou směnách, případně 7 dní v týdnu. Změna lokality bude jediná změna, kterou budou muset (pacienti) vzít v potaz. Plánovaný termín by se měl změnit možná jen v jednotkách dní, a operatér by měl zůstat stejný,“ vysvětlil Václav Řičář.

S dětskými pacienty Liberci vypomůže i jablonecká městská nemocnice. Rekonstrukce operačních sálů by podle Řičáře měla být dokončená nejpozději na začátku roku 2023.

Liberecká nemocnice chtěla v roce 2022 modernizovat operační sály na jednom patře. Když stavbaři v polovině května odkryli podlahu, zjistili natolik rozsáhlé poškození, že se oprava změnila na generální přestavbu.

Budou se tak muset rekonstruovat obě podlaží. „Statická únosnost podlah v celé budově je zhruba o 60 % nižší, než měla být podle provedených sond a projektové dokumentace. To znamená kromě toho jednoho patra nutnost uzavřít sály také na druhém patře,“ dodal Řičář.

Náklady na částečnou rekonstrukci nemocnice odhadovala na 35 milionů korun. Teď by se mohly vyšplhat až k 100 milionům korun, to je ale zatím jen hrubý odhad.

Budova se zatím musí takto nákladně opravovat, i když se počítá se stavbou Centra urgentní medicíny, kam se všechny operační sály přestěhují. Zatím totiž není jasné, kdy se Centrum urgentní medicíny začne stavět. Původně to mělo být už v roce 2022. Nemocnici se zatím ale nepodařilo najít firmu, která šestipodlažní pavilon s parkovacím domem vybuduje.

V dubnu 2022 musela nemocnice zakázku zrušit, protože všechny nabídky byly nad maximální přípustnou cenou 2,2 miliardy korun. Výběrové řízení vypíše znovu. Cena stavby se zřejmě navýší na 3 miliardy korun.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související