Liberecká knihovna je sice zavřená, knihy si ale půjčit můžete. Jak na to?

Krajská vědecká knihovna v Liberci je kvůli protiepidemickým opatřením zavřená. Čtenáři si ale můžou přes internet půjčovat e-knihy a tištěné si můžou převzít bezkontaktně.

Lidé si pro ně do knihovny a jejích čtyř poboček ve městě musí chodit po jednom a brát si je sami. Denně má tuto možnost jen 30 čtenářů. Knihovna si totiž stanovila limit maximálně 5 čtenářů za hodinu. Chce tak předejít frontám. Požadované knihy nebo jiné dokumenty si musí zájemci předem objednat.

„Knihy nebo další média se mu připraví na hromádku na stolek do vstupní haly. Ten člověk potom přijde v určitou hodinu. Zavolá si, když stojí před knihovnou, na informační službu. Ve vstupní hale je potom sám, vezme si knihy a odchází,“ vysvětlila postup bezkontaktní výpůjčky ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci Blanka Konvalinková.

Objednané knihy si zájemci převezmou na stolku ve vstupní hale liberecké knihovny

Knihovna také stále půjčuje elektronické knihy. Zájem o ně loni proti roku 2019 narostl dvojnásobně. „V průběhu roku 2020 samozřejmě výrazně vzrostl zájem o elektronické knihy v souvislostí s tím, co se děje. Zatímco v předchozích letech se jednalo zhruba o 2 až 2,5 tisíce výpůjček za rok, tak za loňský rok jsme zaznamenali nárůst asi na 5,5 tisíce výpůjček,“ uvedla knihovnice Dana Petrýdesová.

Pomoct krajské knihovně můžou i její věrní čtenáři. Můžou jí darovat vlastní knihu

Za každou vypůjčenou e-knihu zaplatí knihovna z vlastního rozpočtu téměř 50 korun. Jeden čtenář si tak může půjčit jen čtyři elektronické knihy za měsíc. V nouzovém stavu knihovníci pro návštěvníky sice připravují on-line pořady a besedy, ty jsou ale bezplatné, příjem ze vstupného na kulturní akce proto schází.

V souvislosti s epidemií tak bude muset letos knihovna šetřit. Od svého zřizovatele, Libereckého kraje, dostane méně peněz než obvykle. Knihovníci běžně koupí každý rok zhruba 25 tisíc nových knih, letos se ale obávají, že budou muset nákupy omezit. Lidé můžou knihovně pomoct třeba tím, že jí darují svou, nově zakoupenou a nepoškozenou knihu.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související