Liberecká galerie dostala dárek z Hamburku – obrazy německo-českého malíře A. Kunfta

Oblastní galerie Liberec získala cenný dar – více než dvě desítky uměleckých děl německo-českého malíře a sklářského výtvarníka Alfreda Kunfta. Soubor děl se od Kunftova dědice v německém Hamburku podařilo získat historičce umění z liberecké galerie Anně Habánové. Alfred Kunft tvořil v Liberci a v Ústí nad Labem. Část života ale strávil i v sibiřských lágrech.

Grafiky, malby a olejomalby zapůjčil Kunftův dědic původně jen na výstavu. Nakonec ale změnil názor a do Liberce soubor děl daroval, vysvětluje Jan Randáček, ředitel galerie: „Je to díky kolegyni Anně Habánové, která se dlouhodobě věnuje německo-českému umění. Při jedné své badatelské návštěvě v Hamburku se jí podařilo kontaktovat dědice Alfreda Kunfta a dohodla s ním tento velkorysý dar.“

Dílo Alfreda Kunfta

„Proč je to tak důležité, je právě ta ucelenost. V rámci zmapování vývoje Kunftovy tvorby je to doklad, který je naprosto nenahraditelný,“ vysvětluje historička umění Anna Habánová a listuje mezi díly Alfreda Kunfta, která jsou zatím uložena v depozitáři galerie.

„Pro získání nebylo potřeba nikoho přemlouvat. Tetelila jsem se blahem, když jsem si Kunftovo dílo odvážela v kufru z druhé světové války a on byl rád, že to uvidí také někdo jiný než jeho dvě oči,“ popisuje Habánová.

Bývalé liberecké městské lázně - to je současná Oblastní galerie v Liberci, která se dnes otevírá během Muzejní noci návštěvníkům zdarma

Alfred Kunft se v roce 1892 narodil v Ústí nad Labem a patrně studoval uměleckoprůmyslovou školu ve Vídni. V roce 1915 narukoval do první světové války, rok poté byl ale zajat. „Zbytek válečného běsnění prožil na Sibiři,“ říká historička umění.

I v krutých podmínkách zajateckého tábora Kunft tvořil. Z této doby pochází i grafika, která zachycuje interiér baráku v sibiřském lágru. Ale i olej na plátně – umělcův autoportrét. Oba obrazy liberecká galerie vlastní.

„V roce 1925 začal Kunft pracovat pro Josefa Riedela v Polubném a začal vytvářet návrhy skla, tehdy nový styl – moderní art deco. Měl svou prezentaci v Paříži, kde pro Riedela získal první cenu,“ pokračuje Habánová. Po velkém úspěchu se Kunft začal sklářské tvorbě věnovat naplno.

Umělcovy skleněné vázy jsou ve sbírkách právě například ve Švédsku a v Německu. Anna Habánová by některé z nich pro galerii ráda získala. V budoucnu by také chtěla napsat monografii Alfréda Kunfta.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio