Liberečané zažili zřejmě největší evakuaci od války. Nalezenou leteckou pumu zajistili pyrotechnici

26. září 2019 07:31

Liberec má za sebou zřejmě největší evakuaci v poválečné době. A to kvůli nevybuchlé letecké pumě, kterou našli dělníci ve výkopu nedaleko největšího libereckého sídliště Rochlice.

Pyrotechnici v Liberci likvidovali nevybuchlou pumu

Nevybuchlou bombu z druhé světové války našli ve středu 25. září dělníci při výkopových pracích v Doubské ulici nedaleko rychlostní silnice. U ní je i největší liberecké sídliště Rochlice, multifunkční aréna s 35 sportovišti, supermarket, spalovna, teplárna a další průmyslové areály.

Evakuace lidí trvala zhruba šest hodin, pyrotechnikům k zajištění pumy poté stačilo zhruba 20 minut. „Povedlo se jim pumu zajistit na místě a je neškodná. Během noci si ji pyrotechnici odvezou,“ uvedla včera policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

Pyrotechnici v Liberci likvidovali nevybuchlou pumu. Evakuovány byly tisíce lidí

Leteckou pumu z druhé světové války našli dělníci kolem 14.30 hod. Pyrotechnik následně nařídil evakuaci okolí. „Jde o leteckou pumu rozměrů 75 centimetrů v délce a 30 centimetrů v průměru. A zřejmě pochází z bombardování libereckého letiště z konce druhé světové války,“ popsal pumu liberecký primátor Jaroslav Zámečník za hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

Liberecký dopravní podnik poskytl pro evakuaci pět autobusů, jedno hasiči a využívaly se i přepravní dodávky dobrovolných hasičů. Nasazeno bylo 25 hasičských jednotek. Hasiči během evakuace vyklidili hokejovou arénu, obchodní dům na ulici Milady Horákové, restaurace, fitcentra a obyvatele domů ve vzdálenosti 750 metrů od nálezu.

Policisté postupně uzavřeli ulice Doubskou, Nákladní a Milady Horákové. Během manipulace s pumou byla uzavřena také čtyřproudá rychlostní silnice R35. Svoji základnu v Šumavské ulici, kde mají i operační středisko, museli opustit také hasiči. Náhradní zprovoznili v Jablonci.

Lidé byli převáženi do základních škol Dobiášova a Ještědská.

autoři: Ivana Bernáthová , Vladimír Kroc , ako | zdroje: iRozhlas , ČTK
Spustit audio