Liberec pronajme skiareál na Ještědu. Získá tak víc než 5 milionů ročně

1. prosinec 2017 10:20

Zastupitelé Liberce posvětili vstup investora do lyžařského střediska na Ještědu. Firma Tatry mountain resorts (TMR) ho získá do pronájmu na 10 let. Pro hlasovala většina zastupitelů. Liberec ročně získá milion korun v hotovosti a přes 4 miliony v benefitech pro sportovní kluby. Investor navíc  uhradí patnáctimilionový dluh městské společnosti Sportovní areál Ještěd, která areál dosud provozuje.

Společnost Tatry Mountain Resots převezme skiareál už tuto sezonu. 

„Trochu jsme už spolupracovali se současným vedením SAJ  při tvorbě ceníku, nebo jak by měla pro takovýto areál vypadat cenotvorba,“ uvedl majitel společnosti, slovenský miliardář Igor Rattaj. Společnost chce v nejbližších letech investovat do areálu 169 milionů korun. Společnost slibuje širší sjezdovky, výkonější zasněžování i modernější zázemí. 

„Širší sjezdovky, doplnit dopravní zařízení, zasněžování a celá infrastruktura kolem toho – bufety, půjčovny, restaurace na svahu, parkování. Prostě aby to fungovalo tak, jak standardní středisko takovéto velikosti má, ať je to v Rakousku, na Slovensku, v Čechách, kdekoliv,“ popsal své záměry s rozvojem areálu Rattaj.

Investor si chtěl původně areál pronajmout na 25 let. Zastupitelé ale vyjednali zkrácení doby pachtu a z toho odvozující doby nájmu jen na 10 let. Na následujících 10 let pak bude mít společnost  Mountain Resorts opční právo.

 „Po prvních 10 letech, pokud bychom k té opci nedali souhlas, tak bychom museli investice, které byly postaveny v zůstatkové ceně a úvěry, které na to byly vzaty, převzít, a ten ušlý zisk bychom také museli zaplatit,“ vysvětlil zastupitel Michael Hron ze SLK.

Pro pronájem sportovního areálu hlasovala 27 z 39 zastupitelů. Návrh nepodpořili jen zastupitelé ze Změny pro Liberec a jedna zastupitelka za KSČM. Nekonkrétní plány investora se nelíbili náměstkovi primátora Janu Korytářovi ze Změny pro Liberec.

„Nejsou tam úplně přesně specifikované ty investice za jakých podmínek, kde a hlavně v jakých částkách budou realizované. Na druhou stranu musím uznat, že některé věci se ještě podařilo ve vyjednávání zlůepšitz,“ uvedl po čtvrtečním jednání zastupitelů Korytář.

Za pronájem a pacht lyžařského areálu získá město ročně 5,2 milionu korun, z toho 4,2 milionu je určeno na benefity pro sportovní klub. nvestor navíc  uhradí patnáctimilionový dluh městské společnosti Sportovní areál Ještěd, která areál dosud provozuje.

autoři: Eva Malá , mib | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

Související