Liberec pomůže soukromému provozovateli městského Sport parku. Připraví se i na případné převzetí areálu

Zastupitelé Liberce schválili finanční výpomoc pro provozovatele městského sportovního areálu Sport park, který se kvůli pandemii koronaviru ocitl bez příjmů. Soukromá firma SFM Liberec ze skupiny Syner Group tak získá ve dvou splátkách zhruba 12 miliónů korun. Zhruba 10 milionů je platba firmě, zbytek je daň.

Město už platí každoročně provozovateli areálu s 35 sportovišti na základě koncesní smlouvy skoro 16 milionů korun. Jde o platbu za dostupnost veřejné služby, za to má město pro školy a sportovní kluby k dispozici 4000 hodin ročně. Peníze navíc nebudou podle primátora Jaroslava Zámečníka ze Starostů pro Liberecký kraj na úkor jiných výdajů města. Jen se podle primátora odloží realizace dvou investic do areálu původně plánovaných na letošní rok. V multifunkční Home Credit aréně tak letos nebudou nové mantinely za 7 milionů korun a nevznikne ani projektová dokumentace za 3,5 milionu na rekonstrukci druhého krytého stadionu, Svijanské arény.

Zastupitelé nakonec výpomoc odsouhlasili i přes kritiku a nesouhlas opozice. „Když se řešil pronájem, tak jeden z argumentů byl, že snímáme to riziko provozovatele, které je s tím spojené,“ uvedl zastupitel Jaromír Baxa z hnutí Liberec otevřený občanům. Liberecká opozice neúspěšně navrhovala firmu SMF Liberec nepodpořit, ale nabídnout jí buď půjčku, nebo podpořit pouze poskytování veřejné služby, a aby se na krytí ztráty z poloviny podílel majitel společnosti SFM Liberec.

Společnost si zároveň vymínila možnost ke konci roku odstoupit z koncesní smlouvy a přestat areál s více než třemi desítkami krytými a venkovními hřišti provozovat. To by podle generálního manažera libereckých hokejistů Ctibora Jecha hrozilo i v případě, pokud by zastupitelé finanční výpomoc neodsouhlasili.

„Samozřejmě, že to hrozilo. My nemáme čas na vytváření nových dohod, nových praktik, nebo způsobů využívání těch sportovišť. A jestliže nevíme, jestli budeme moct do arény, do šatny, za jakých podmínek. Ta ekonomika je teď zásadní. V červenci potřebujeme jít na led jak s áčkem, tak s mládeží. Připravovat se na soutěž. A toto všechno bylo v nejistotě, a tím i otázka, jak by ten klub mohl fungovat,“ vysvětlil Ctibor Jech. Město se tak podle primátora musí připravit na případné převzetí provozu sportovního areálu.

Zastupitelský klub ANO proto navrhl, aby město zřídilo pracovní skupinu. „Nám se opravdu nelíbí to, jakým způsobem jednání byla vedena. Byl to velký nátlak, možná i se zneužíváním sportovní veřejnosti, s poukazováním na hokejovou fanouškovskou základnu. Z tohoto důvodu bychom rádi nebyli v budoucnu nikdy tlačeni do této pozice za město Liberec. Rádi bychom udělali tuto pracovní skupinu, která by vedla k návrhu, jak spravovat sportovní areál,“ uvedla zastupitelka Zuzana Balašová z hnutí ANO. Pracovní skupina by měla koncepci předložit do října.

autoři: Eva Malá , ppe , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související