Liberec plánuje odkup spalovny a podílu v teplárně. Chce mít nad teplárenstvím kontrolu, MVV Energie údajně opouští trh

Vedení města Liberce už poslalo energetické společnosti MVV Energie nabídku na koupi podílu v liberecké teplárně a odkup spalovny. Radnice původně zvažovala, že by společně s dalšími městy skupinu odkoupila celou, od tohoto záměru ale ustoupila.

Čtěte také

Liberec zaslal energetické skupině MVV Energie na odkup spalovny a většinového podílu v teplárně takzvanou indikativní nabídku. To znamená, že nabídka má jen informační charakter a jejím přijetím nevzniká nárok na uzavření smlouvy.

„Jménem rady města vznášíme návrh na odkoupení podílu, celkem to je 76 % v teplárně a 100 % v Termizu. Je to pro město Liberec strategická infrastruktura, nejen teplárenská, ale i na likvidaci odpadů,“ řekl primátor Jaroslav Zámečník z SLK.

Město Liberec jedná se společností MVV Energie proto, že plánuje odchod z českého trhu. Mělo ale ambice jednat o koupi celé firmy, změnilo ale strategii a to z jednoduchého důvodu; do takového obchodu by nemohl Liberec jít sám.

Vedení města původně zvažovalo, že by ve spolupráci s dalšími městy podalo nabídku na získání celé české části energetické skupiny. Po konzultacích s poradenskou společností ale podle primátora Zámečníka dospělo k závěru, že v tuto chvíli je nutné upustit od záměru.

Liberec usiloval o to, aby nabídku podala i další města, kde MVV Energie podniká. Celkem jich oslovil osm. Klíčovým partnerem měla být Praha. Tamní primátor Zdeněk Hřib nicméně možnost spolupráce odmítl a odepsal, že Praha o to nemá zájem

„Do budoucna potřebujeme pro občany města Liberce zajistit stabilitu dodávky energií a stabilitu cen. Je to něco podobného, jako když jsou zásobování vodou nebo elektřinou. To jsou základní věci, do kterých by město mělo vždy mluvit a mělo by do toho jít,“ dodal primátor Zámečník.

V Liberci MVV vlastní firmu Termizo se spalovnou a je většinovým akcionářem teplárny. V ní má radnice podíl zhruba 24 %. Teplárna zásobuje teplem 13 000 libereckých domácností, desítku průmyslových areálů a přes 120 dalších organizací.

V Libereckém kraji do skupiny MVV Energie spadá ještě společnost Českolipská teplárenská, která v České Lípě provozuje teplárnu. Patří pod ni i firma Energie Holding, která dodává teplo v Mimoni.

Český rozhlas oslovil mluvčího skupiny MVV Energie CZ Miloše Adámka, který se k otázkám o odchodu z České republiky nebo ke konkrétnějším informacím o prodeji odmítl vyjádřit. Napsal, že spekulace ohledně případného odchodu MVV Energie z českého trhu nebude nijak komentovat.

Energetickou skupinu MVV Energie tvoří 15 společností s působností v 15 městech Česka. Zajišťuje teplo zhruba pro 70 000 domácností a stovky firem a organizací. Patří pod německý energetický koncern se sídlem v Mannheimu v Německu.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související