Liberec zatím nedostal slíbenou pomoc státu na opravu infrastruktury, kterou vloni poničily přívalové deště

17. leden 2022 09:30

Liberecká radnice, kromě dotace na rekonstrukci bazénu, nezískala zatím ani peníze na obnovu infrastruktury poničené přívalovými dešti v červenci 2021. Důvodem je, že Ministerstvo pro místní rozvoj i přes sliby tehdejšího premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO nevypsalo příslušný dotační titul. Jak bude město postupovat dál, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Výši škod po povodních v roce 2021 město vyčíslilo na víc než 200 milionů korun, z toho jen 150 milionů jsou škody na silnicích. Nejvíc škod napáchaly červencové lijáky v Harcově, Lidových sadech, Ruprechticích, Ostašově a Karlinkách. Žádost o dotaci na nápravu škod je město připravené podat. Čeká ale na vypsání příslušného dotačního programu.

„Pokud se taková výzva objeví, zcela určitě budeme usilovat o finanční podporu od státu. Pevně věřím, že se v letošním roce najdou nějaké finanční zdroje, abychom mohli dát ty věci do pořádku tak, jak mají být,“ řekla Českému rozhlasu náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová z hnutí ANO.

Záležet bude na schválení státního rozpočtu, od toho se bude dotace a její výše odvíjet. Podle mluvčího ministerstva pro místní rozvoj Viléma Frčka se ale o prostředcích pro města na severu Čech má ještě jednat.

Dotaci městu Liberci slíbil v roce 2021 tehdejší premiér Andrej Babiš z hnutí ANO na jednání s primátorem města Jaroslavem Zámečníkem z SLK. Tomu měl říct, že peníze na obnovu zničeného majetku budou. Podle primátorovy náměstkyně Radky Loučkové Kotasové z ANO šly prý ale nakonec všechny peníze na obnovu jižní Moravy, kterou o necelý měsíc dřív zasáhlo tornádo.

O pomoc na opravu škod po bleskových povodních loni chtěla loni požádat také i některá města na Českolipsku. Pokud se příslušný dotační titul objeví, chtějí o pomoc státu požádat například Zákupy, které škodu vyčíslily na zhruba 10 milionů. Tam lijáky poničily hlavně místní komunikace.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související