Liberec má ve dvou zrekonstruovaných budovách v dolním centru města 22 nových sociálních bytů

8. září 2021 15:10

Samoživitelky a rodiny i jednotlivci s nízkými příjmy mají v Liberci další možnost ubytování. Město pro ně nechalo opravit dva domy, kde jsou nové sociální byty.

Město Liberec hledá nájemníky pro svých 22 nových sociálních bytů. Vznikly ve dvou zrekonstruovaných domech v dolním centru. Jejich oprava stála celkem téměř 60 milionů korun, víc než půlku částky získalo město z evropských peněz.

Radnice už představila první z domů, který je v Orlí ulici. Tam byla rekonstrukce náročná. Jedna z nejstarších libereckých budov byla ve špatném stavu a původně se uvažovalo i o jejím zbourání.

Rekonstrukce téměř 250 let starého domu se protáhla na 14 měsíců a zdražila zhruba o 10 procent na bezmála 40 milionů korun. V každém patře čtyřpodlažního domu jsou teď tři byty, ke kterým patří komory a sklepní kóje. Společná je kočárkárna a prostor zadního dvora.

V domě v Orlí ulici může bydlet maximálně 32 nájemníků, město je už vybírá. Nastěhovat by se podle náměstkyně primátora Radky Loučkové Kotasové za hnutí ANO měli do konce letošního roku. "Budou tam umístěny osoby, které pracují a jejich mzdy, bohužel, nedosahují průměrné mzdy v České republice, tedy například absolventi, matky samoživitelky, i jednotlivci,“ upřesnila.

Ke 12 novým bytům s regulovaným nájmem v Orlí ulici přibude ještě dalších 10 v nedalekém domě v Proboštské ulici, ty město představí 20. září.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL | zdroj: Statutární město Liberec
Spustit audio

Související