Liberec jinak? Temný pohled na město nabízí nová výstava

4. leden 2018

Liberecké Severočeské muzeum připravilo výstavu, která ukazuje město objektivem tamních fotografů. Jsou mezi nimi například Jiří Jiroutek, Pavla Bernardová, Ibrahim Al  Sulaiman nebo Martin Votava. Nečekejte ale katalogové fotky města sevřeného mezi horami. Snímky nabízejí na Liberec jiný a často překvapivý pohled.

Liberec očima tamních fotografů, to je nová výstava v tamním Severočeském muzeu. Její autoři ji zahájí dnes 4. ledna v 18 hodin.

„Liberec je specifické místo, Sudety jsou pro fotografa velmi silný kraj, dají se zde hledat silné příběhy a ty mapovat a zpracovávat,“ říká fotograf Michael Čtveráček. Výstava nabízí pohled na město, který není úplně pozitivní. „Nešlo o to si tu udělat výstavku běžných pohledů, jak Liberec zná každý,“ říká kurátor výstavy Luděk Lukuvka.

Liberec, jak ho možná neznáte (repro foto)

Liberecký fotograf Ivan Rous v muzeu prezentuje svůj soubor snímků zachycujících starou slévárnu. „Vybral jsem ji proto, že Liberec byl městem sléváren. Dnes už to lidi neznají,“ popisuje Rous.

Výstava V kůži Liberce potrvá až do 31. ledna a současně s jejím koncem se uzavře i celé Severočeské muzeum kvůli jeho dvouleté rekonstrukci.

autor: Lucie Fürstová | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio