Liberecký kraj možná převezme od města Liberce zoologickou a botanickou zahradu

21. leden 2021 12:13

Liberec jedná s Libereckým krajem o možném předání zoologické a botanické zahrady. Důvodem je podle radnice to, že obě městská zařízení mají nadregionální charakter a v budoucnu bude nutné investovat do jejich rozvoje. O tom, zda Liberecký kraj zahrady od města převezme, by se mělo rozhodnout do konce roku.

První směnu organizací mají obě instituce už za sebou. Domov dětí a mládeže Větrník byl dříve krajský, teď je městský. Liberecký kraj má pro změnu ve své správě původně městský Kojenecký ústav Sluníčko.

Podle náměstka primátora Ivana Langra zvoleného za SLK má proto logiku, že se smění další městské organizace, které mají nadregionální význam. Těmi jsou právě liberecká zoo i botanická zahrada.

V pavilonu leknínů Botanické zahrady Liberec

„Obě naše zahrady z hlediska návštěvnického jsou jednoznačně nadregionální, protože ten poměr nelibereckých a libereckých návštěvníků je dlouhodobě zhruba osmdesát ku dvaceti. A naopak, co se týká klientely obou domovů pro seniory, tak tam je populace takřka stoprocentně liberecká,“ uvedl Ivan Langr.

Město Liberec by tak nově mohlo provozovat Dům seniorů v libereckém Františkově, Domov pro seniory Vratislavice a také Azylový dům Speramus v Liberci.

Dům seniorů Liberec Františkov je největším domovem v Libereckém kraji. Bydlí tam 200 seniorů a pracuje tam 111 lidí

„Je vytvořena pracovní skupina, složená ze zástupců statutárního města Liberec a Libereckého kraje, která má za cíl převod majetku mezi oběma stranami prodiskutovat a řešit administrativní a technické kroky,“ potvrdil mluvčí kraje Filip Trdla.

Zástupci hejtmanství a radnice jednali také o spolupráci při správě divadel nebo libereckého plaveckého bazénu, ale také třeba v oblasti příměstské dopravy.

autoři: Miroslav Holubec , Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související