Liberec: Jeden z největších květů světa předvedl svou krásu. Přilákal davy lidí

Zástupy návštěvníků proudily do liberecké botanické zahrady. Na jednu jedinou noc tam totiž rozkvetl jeden z největších květů světa – vzácný zmijovec titánský. Obrovský květ, vysoký 175 centimetrů a široký 96 centimetrů, silně páchne a dokonce i hřeje.

Zmijovec titánský v Liberci zahradníci pěstují 17 let. Jeho výška ale zatím ještě nikdy nepřesáhla hranici dvou metrů. Zmijovce kvetou jen jedno odpoledne a jednu noc. Liberečtí botanici pěstují vedle kvetoucího zmijovce ještě jednu menší hlízu, ta ale zatím nekvetla.

Květ láká své opylovače, teplomilné mrchožravé brouky, kteří žijí v jeho domovině na Sumatře. Zmijovce se množí jen semeny, proto se ředitel Botanické zahrady Miloslav Studnička pokusil rostlinu ručně opylovat. „Kdyby snad štěrbina v toulci byla příliš malá a nebylo možné tam sáhnout, použil bych tyčinku. Ale rukou to bylo dokonalejší, protože člověk krásně cítí, kde ty blizny jsou,“ popisuje Studnička. Botanická zahrada v Liberci měla k opylení dva druhy pylů – vyzkoušela oba dva. „Zkušeností se zdárným opylením je velice málo. Pokud bude rostlina skutečně kompatibilní s tou americkou, budou se sobě líbit, bude opylená pravá i levá strana květenství,“ vysvětluje ředitel zahrady.

Podívejte se, jak rostlina vypadá "zevnitř". Exkluzivní snímek a pohled, který se návštěvníkům jen tak nenaskytne...

Uvnitř květu zmijovce titánského

„Exhibici“ obrovského květu doprovází také silný zápach, který by se podle ředitele Studničky dal přirovnat nejlépe k mrtvole. „Už to smrdí pěkně, hodně se to zintenzivňuje,“ uvedl návštěvník Martin z Nového Boru. Ze zhruba padesátikilogramové hlízy, která je schovaná pod zemí, vyrůstá otevřený vínový kalich a z něj dlouhý světle zelený toulec. „Zmijovec je teplomilná rostlina, potřebuje minimálně okolo 25 stupňů,“ říká zahradník Lukáš Koprnický, který se o vzácný botanický kousek stará. „Měl jsem radost, že zmijovec vykvete, už je to potřetí, co nám vykvetl, mám ohromnou radost.“ Dnes už je květ zborcený a zvadlý, v botanické zahradě je ale stále k vidění, teď se jen čeká, jestli vytvoří semena.

Nadšení návštěvníci botanické pozorují kvetoucí zmijovec
Kvetoucí zmijovec titánský v liberecké botanické zahradě
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio