Liberec dokončil rekonstrukci dalšího domu pro sociální bydlení. Jestli město bude v těchto opravách pokračovat, jisté není

Město Liberec dokončilo rozsáhlou opravu bytového domu v centru města. Vznikly v něm byty určené lidem s nízkými příjmy. První nájemníci by se do nich mohli nastěhovat po letních prázdninách.

Liberec definitivně dokončil rekonstrukci bytového domu v ulici Milady Horákové a získal tak dalších 9 bytů pro lidi a rodiny s nízkými příjmy. Interiéry byly sice hotové už začátkem tohoto roku, kvůli chladnému počasí ale bylo třeba počkat na venkovní úpravy a fasádu. Rekonstrukce stála necelých 18 milionů korun, větší část nákladů chce radnice pokrýt z dotací.

Město zatím zrekonstruovalo 6 bytových domů, kde vzniklo celkem 42 sociálních bytů. Podle náměstkyně primátora Radky Loučkové Kotasové z hnutí ANO zatím není jasné, jestli město bude v rekonstrukcích budov pro účely sociálního bydlení pokračovat.

„V tuhle chvíli nemáme dotační podporu, uvidíme, kam se to bude dál ubírat. Máme ještě v plánu asi 2 objekty, ale rada nerozhodla, jestli budeme pokračovat v sociálním bydlení, nebo jestli je využijeme jinak,“ upřesnila náměstkyně. Kromě rekonstrukce starších domů pro sociální bydlení Liberec staví i nové. Aktuálně to budou 3 nové domy se 49 byty v ulici Na Žižkově.

Město Liberec má teď 1200 sociálních bytů a dalších zhruba 1000 by jich potřebovalo. Podle primátora Jaroslava Zámečníka ze SLK si radnice nechala zpracovat strategii sociálního bydlení, která situaci řeší. „Vytkli jsme si za cíl mít do roku 2030 2000 sociálních bytů, do toho patří i byty startovací. Myslím, že by město Liberec toho mohlo dosáhnout, pokud na tu vlastní výstavbu dá prioritu,“ přiblížil primátor.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související