Levnější jízdenky. Modřice u Brna přispějí lidem na cestování hromadnou dopravou

16. březen 2023 14:30

Obyvatelé Modřic u Brna dostanou od radnice poukaz na jízdné v hromadné dopravě. Vedení města lidem proplatí tisíc korun ročně na cestování po regionu. Přestože do Modřic jezdí z Brna tramvaj, město leží v jiné tarifní zóně integrovaného dopravního systému. Za roční šalinkartu tak obyvatelé zaplatí víc než třeba Brňané za zóny 100 a 101.

Nárok na tisícikorunový příspěvek má každý člověk s trvalým bydlištěm v Modřicích, platí to i pro děti do 15 let, za které musí žádost vyřídit rodiče. O poukaz budou moct lidé na úřadě žádat od 1. dubna. Zaplatit jím bude možné v e-shopu IDS JMK, a to na pořízení předplatní nepřenosné elektronické jízdenky – roční nebo čtvrtletní. Na příspěvek nemají nárok lidé, kteří městu něco dluží.

Tarifní zóna: 510

„Modřice leží ve třetí zóně za Brnem a obyvateli je to chápáno jako trošku nespravedlivé, kdy jedna zastávka dělí druhou zónu o třetí a cena za jízdné je proto vyšší. Proto chceme dotovat předplatní jízdenky,“ zdůvodňuje nezávislý starosta Modřic Libor Procházka.

Cílem tohoto kroku má být taky snížení počtu aut a zvýhodnění hromadné doprav. A taky pomoct lidem s hrazením nákladů na živobytí, které za poslední rok vzrostly. Ostatně od 1. března platí nový, dražší tarif IDS JMK.

Opatření vyjde rozpočet města na asi jeden milion korun ročně. Starosta říká, že jde teprve o pilotní projekt, na kterém si otestují zájem lidí a případně budou ochotní podporu navýšit.

Za odpad sleva na šalinkartu

Podobný systém funguje v Brně, magistrát od roku 2017 poskytuje lidem slevu 1 425 korun ročně na nákup roční šalinkarty za 4 750 korun, lidé ovšem musí mít uhrazený poplatek za svoz odpadu, to je v základu 670 korun. Jednorázovou dotaci od města můžou využít i Brňané, kteří cestují za hranice města, tedy třeba do zóny v Modřicích. Zkombinovat dvě slevy ale není možné, vážou se vždy na bydliště v jednom či druhém městě.

Modřická radnice zároveň uvádí, že je podle informací společnosti Kordis, která na jihu Moravy koordinuje veřejnou dopravu, první v kraji, která nabízí lidem takovou formu zvýhodnění v e-shopu IDS JMK.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související