Levná plastová okna se nevyplatí a zloději je ani nemusejí rozbít, aby se dostali dovnitř

9. listopad 2021

Na zcela unikátní test plastových oken, který v Evropě nemá obdobu, se zaměřil Institut zdravého bydlení. Rozhodl se otestovat nejlevnější okna na trhu a také přístup firem k zákazníkovi a správné montáži.

Odborníci z Institutu objednali jednoduchá plastová okna o rozměrech 140 x 120 cm od osmi výrobců. Z nich se pouze dva zeptali na to, kde by měla být klika, jakým směrem by se mělo otevírat a jestli chtějí takto jen rozměr křídla nebo celého rámu okna.

V laboratorních podmínkách se zkoušela těsnost při zatížení větrem, odolnost proti vodě, akustické vlastnosti, prostupnost tepla, průvzdušnost a nebezpečné látky.

Cenově se lišila i nabídka oken. Jeden výrobce byl dokonce více než 3x dražší než ten nejlevnější. Je rozdíl koupit si jednoduché okno za 3 000, nebo 11 000 korun.

„Předpokládali jsme, že to nejlacinější okno nebude dost kvalitní,“ říká Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení. V tomto případě se už okna nemohla poměřovat cenou, protože vycházely úplně jiné výsledky. „To, že nejlacinější okno nebude moc kvalitní se potvrdilo, ale šok přišel při zkoušení okna nejdražšího výrobce. To dopadlo úplně stejně jako to nejlevnější.“

V obou případech při vodotěsné zkoušce začala po 30 sekundách protékat voda mezi křídlem a rámem. Plastová okna z PVC, tedy polyvinylchloridu, jsou velmi namáhána venkovními teplotami. Výrobci si výrobu ulehčují tím, že do oken vyvrtají otvory, které tam nemají být. „Má to tu výhodu, že jejich výrobek nebudete reklamovat. protože se okno tzv. nekroutí, ale více otvorů, než je povoleno, má vliv na akustiku. Rozdíl může být i 5 dB, a to je více než dost.“

Gumové těsnění a výztuhy

Potom všechna okna ve zkušebně rozřezali, aby byl vidět vnitřek. Gumové těsnění bylo většinou na hraně, a co se týká výztuhy, ze zkoušených vzorků polovina nevyhovovala nejenom normovým požadavkům, ale i standardu na trhu. Délka výztuh, které měly být předmětem testu byla taková, že mezi nejhorším a nejlepším byl 5 kg rozdíl.

„Podle normy, kterou určuje výrobce profilu jsme se dostali na 9,7 kg váhy a u nejlevnějšího okna jsme byli o polovinu níže. Nemluvím o tloušťce výztuhy! Vezměte v potaz i to, že jsme si objednali nová okna, která se 14 dnů zkoušela, a pak se rozřezala na kousky,“ říká Tomáš Sysel. Některé železné výztuhy nebyly ani pozinkované nebo nějak upravené proti korozi. „Vezměte si, že zaplatíte v průměru 6 000,-Kč za okno a za 14 dnů je jeho stav neslučitelný s běžným používáním. Když není výztuha kvalitní, okna se svěšují, prolamují, obrovský problém je třeba v rámci bezpečnosti.“

Když se podíváte do policejních statistik, v loňském covidovém roce došlo ke 139 tisícům vloupání do objektů. Šikovní zloději, kteří dovedou odhadnout kvalitu okna nezrozbijí sklo, ale vstup si zajistí přes špatně vyztužený rám. Těchto případů bylo přes 30 000.

Jak dopadlo těsnění oken si poslechněte v reportáži.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.