Levi's: Móda zrozená ze zlaté horečky a geniálního fíglu

Jak šikovný obchodník původem z Bavorska vymyslel kalhoty, které se staly módní ikonou i výrazem společenského postoje. Slavné „pětsetjedničky“ se nosí už 140 let.

Připravili: Jitka Škápíková, Jan Kovařík
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Ladislav Reich
Hudba: Jiří Litoš
Premiéra: 28. 5. 2019

Za otce texasek je právem považovaný Löb Strauss zvaný Levi. Narodil se 26. února 1829 v bavorském městečku Buttenheim do rodiny, která vlastnila obchod se střižním zbožím. Když mu zemřel otec, vydal se Levi s matkou a dvěma sestrami do Ameriky, kde už pobývali jeho dva starší bratři.

Levi v USA začínal skromně a od píky. Napřed sám cestoval s různým zbožím přes celé Kentucky a nakonec se usadil v San Francisku. Prodával látky, textilní galanterii a potřeby pro zlatokopy. Tehdy byli totiž v Kalifornii všichni posedlí zlatou horečkou a Levi Strauss s duší obchodníka cítil šanci. A nemýlil se.

Z plátna pro stany a vozy

Do velkého města denně přijížděli dobrodruzi, aby se vyzbrojili vším potřebným, než odjedou na zlatá pole. Levi se svým švagrem založil firmu Strauss & Company na výrobu hrubého plátna pro stany a plátěné kryty vozů.

Logo

Ale pak ho napadlo, že by hledači zlata byli vděční za pořádné kalhoty, které při chlapské práci něco vydrží. Obchodnický čuch pana Strausse nezklamal. Začal s hnědou celtovinou a pak přešel na denim.

Kapsy drží jako čert

V roce 1872 kontaktoval Leviho známý nevadský krejčí Jacob Davis, původem z Lotyšska, který byl Straussovým stálým zákazníkem. Nakupoval od něj látky, z kterých šil pracovní kalhoty. Prodávaly se za dolar a šly náramně na odbyt. Davis v dopise Straussovi vylíčil geniální fígl, na který přišel.

Týkal se kapes. Ty byly pro práci zlatokopů nezbytné, jenže měly krátkou životnost – často se trhaly. Jacob Davis vymyslel, že když se kapsy pořádně, důkladně, dvojmo prošijí, a ještě navíc se do horních rohů natlučou cvoky z koňského postroje, drží jako čert.

Reklama na džíny Levi Strauss

Narozeniny kalhot

Nápad výborný, jen kdyby si ho pan Davis mohl nechat patentovat. Jako obyčejný krejčí na to však neměl peníze. Předpokládal, že v té době už prosperující obchodník Levi zaplatí papírování a patent podají společně. Levi byl z nápadu přímo nadšený.

A tak pánové Strauss a Davis dostali 20. května 1873 patent na výrobu kapes zpevněných měděnými nýty. Společně. Pěkně půl na půl.

Kolik kalhot se dá vyrobit z jedné tuny nasbírané bavlny? Co je to denim? Kdy začaly džíny nosit i ženy? A proč se staly mezinárodním oděvním fenoménem?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.