Letošní duben je bohatý na vláhu a to je pro houby terno, pochvaluje si mykolog
Po dlouhé zimě se nedočkaví houbaři vydávají na svůj první jarní sběr. Pokud teplejší počasí dovolí, můžou si pochutnat na výborné smetanové omáčce z hub, zvaných kačenky. Jak vypadají, kde je nejčastěji najdeme, nejenom to probereme se zkušeným mykologem, panem Zdeňkem Peldou, který nás seznámí s dalšími jedlými houbami, které můžeme najít i na zahradě.
Pan Pelda s sebou vzal i kačenku českou, podívejte se, jak vypadá, a poslechněte si, jak ji nejlépe v kuchyni upravit. Jaké další houby můžeme v jarních měsících najít v lese i na zahradě? Mají se sbírat houby, které prošly mrazem? A jak různé houby voní?
Související
-
Počasí houbám přeje, najdete je i na sídlišti
Deštivé a teplé počasí posledních dní podporuje růst hub. Hřibovité houby rostou v Libereckém kraji v lesích, další druhy, například růžovky, dokonce i ve městech.
-
Nevšední houby kuriózních názvů: Slizák a slizečka
Naše objevování neobvyklých hub zakončíme dvěma druhy hub s poněkud odpudivými názvy. Slizáky a slizečky představil Davidu Hamrovi liberecký mykolog Zdeněk Pelda.
-
Houby na talíř prostě patří. Zacházejte s nimi jako s masem
Taky máte takovou radost, když při ranní procházce lesem objevíte schoulenou rodinku zdravých křemenáčů? A což teprve pravého hřiba!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.