Letošní duben je bohatý na vláhu a to je pro houby terno, pochvaluje si mykolog

Po dlouhé zimě se nedočkaví houbaři vydávají na svůj první jarní sběr. Pokud teplejší počasí dovolí, můžou si pochutnat na výborné smetanové omáčce z hub, zvaných kačenky. Jak vypadají, kde je nejčastěji najdeme, nejenom to probereme se zkušeným mykologem, panem Zdeňkem Peldou, který nás seznámí s dalšími jedlými houbami, které můžeme najít i na zahradě.

Kačenka česká

Pan Pelda s sebou vzal i kačenku českou, podívejte se, jak vypadá, a poslechněte si, jak ji nejlépe v kuchyni upravit. Jaké další houby můžeme v jarních měsících najít v lese i na zahradě? Mají se sbírat houby, které prošly mrazem? A jak různé houby voní?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.