Léto je za dveřmi, hygienici začali s kontrolou rekreačních vod v Libereckém kraji

8. červen 2021 11:47

S příchodem teplého počasí začíná hlavní koupací sezóna. Kvalitu vody v přírodních nádržích už proto kontroluje Krajská hygienická stanice Libereckého kraje. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Krajští hygienici zahájili kontroly už na přelomu května a června, a budou v nich pokračovat až do konce srpna. Kvalitu rekreačních ploch bude hygiena kontrolovat celkem na 42 místech v celém Libereckém kraji.

Kvalita koupacích vod

Čtěte také

Kvalitu vody ovlivňuje několik faktorů. U odebraných vzorků se hygienici zaměřují na různé ukazatele. Záleží také na typu vodní plochy z hlediska návštěvnosti: „Když jsou to koupací oblasti, to znamená, že se tam koupe více osob, tak nejvíc alarmující ukazatel bývají sinice a chlorofyl. U klasických koupališť jsou to mikrobiologické ukazatele,“ upřesnila vedoucí komunální a obecní hygieny v České Lípě Pavla Procházková.

Na základě výsledků hygienici koupališti přidělí jeden z pěti symbolů. Můžeme si je představit jako takzvané smajlíky. Pokud tedy na stránkách hygienické stanice najdeme usměvavého smajlíka, znamená to, že je voda bez nedostatků. Čím více se bude mračit, tím je kvalita vody horší.

Aktuální situace koupališť v Libereckém kraji

Situace v našem regionu je k 8. červnu dobrá. Krajští hygienici odebrali vzorky ze 17 rekreačních ploch. Jen dva z nich byly ohodnoceny stupněm 3, tedy voda se zhoršenou jakostí. Jde o koupaliště v Sedmihorkách v Českém ráji a přírodní koupaliště Nedamově na Českolipsku. Dalších 15 kontrolovaných koupališť bylo bez problémů, včetně Hamru na Jezeře a Máchova jezero na Českolipsku, u kterých každoročně v průběhu sezóny kvalitu vody zhoršují sinice.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související