Letní kurzy hebrejštíny, proč číst A. B. Jehošuu a kdo byl výtvarník Max Horb

3. červenec 2022

Jak se naučit hebrejsky snadno a rychle? Co číst na dovolené? Přece A. B. Jehošuu! A je čas připomenout si předčasně zesnulého Maxa Horba

Ulpan připravil letní kurzy hebrejštíny

Učení kořen hořký, ale plod sladký, říká se. Co nejvíce přisladit učení hebrejštiny se snaží lektoři pražského Ulpanu. V těchto dnech připravili například akci Jeden hebrejský výraz denně, na který pak navazují letní kurzy hebrejštiny. Terezie Jirásková o výuce hebrejských slovíček natáčela s ředitelkou pražského Ulpanu Zorou Jerby.

Proč číst Jehošuu

V Jeruzalémě je ulice pojmenovaná po rabínu Oplatkovi, který pocházel z Čech. Izraelský spisovatel Avraham Jehošua nechal v každém ze svých románů některou z postav touto ulicí projít. Proč? Mimo jiné proto, že Oplatka byl Jehošuovým pradědečkem. Spisovatel Avraham B. Jehošua patřil k nejvýznamnějším izraelským spisovatelům, než nedávno ve věku 85 let zemřel. Řada jeho románů vyšla i česky. S jejich překladatelkou Magdalenou Jehličkovou Křížovou natáčela Daniela Brůhová.

Pozapomenutý člen malířů Osmy

Mnozí z těch, kdo se zajímají o výtvarné umění, znají uměleckou skupinu Osma, a vzpomněli by si, že mezi její členy patřili později proslulí malíři Emil Filla nebo Bohumil Kubišta. Už méně známé je jméno dalšího člena výtvarného uskupení Osma Maxe Horba. Od narození tohoto předčasně zesnulého malíře uplyne 9. července 140 let. Jeho život připomíná v následujícím příspěvku Leo Pavlát.

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio