Letečtí záchranáři můžou s vrtulníky na libereckém letišti přistávat i za tmy. Ale s nočním provozem se nepočítá

Nový nasvícený heliport na letišti v části Ostašov je hotový a splňuje teď veškeré podmínky požadované ústavem civilního letectví. Budou tam kromě vrtulníků záchranářů moct přistávat i ty policejní.

Heliport v Ostašově je osvětlený

Piloti vrtulníků Letecké záchranné služby v Liberci se můžou vracet na svou základnu i po setmění. Stavba osvětlené přistávací plochy přišla na 6,7 milionu korun a zaplatil ji Liberecký kraj. Krajská nemocnice v Liberci má sice od roku 2014 přímo v areálu osvětlenou přistávací plochu, na kterou může sednout i těžký vojenský vrtulník, stroje tam ale nemohou zůstat. Musí plochu opustit a přesunout se na letiště, řekl u příležitosti otevření nového heliportu České tiskové kanceláři ředitel záchranné služby Luděk Kramář.

Chybí naváděcí systém

Čtěte také

Záchranáři v Liberci budou ale dál létat jen od úsvitu do soumraku, jako dosud. S nočním provozem se zatím nepočítá. „Z deseti stanic v České republice jsou teď noční lety na čtyřech stanicích a bude to rozšířeno na šest stanic," řekl Daniel Tuček, místopředseda představenstva společnosti DSA, která v Liberci leteckou záchrannou službu zajišťuje. Liberecký kraj je podle něj pro piloty náročný, zejména kvůli rychle se měnícímu počasí. „Poblíž ani není žádné letiště s naváděcím systémem, které by nám v nouzi pomohlo," řekl zkušený pilot. Noční létání za takových podmínek by podle něj mohlo být i velmi nebezpečné.

Při záchraně lidského života vůbec nemůžeme koukat na peníze.
Ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Luděk Kramář

Podle Kramáře však přesto není bezmála sedm milionů investovaných do osvětleného heliportu vyhozenými penězi. „Při záchraně lidského života vůbec nemůžeme koukat na peníze. Tady je důležité, že letecká záchranná služba se může vracet z místa zásahu i po soumraku, což jsme doteď nemohli a opravdu jsme porušovali legislativu," uvedl ředitel záchranné služby. Někdy se podle něj stávalo, že vrtulník sice k pacientovi startoval ještě za světla, ze zásahu se ale už vracel potmě, a pilot tak na letišti přistával téměř „naslepo". To už teď nehrozí. Osvětlenou plochu navíc mohou v případě potřeby využít i stroje policie nebo hasičů.

Kryštof 18

Letečtí záchranáři mají v Liberci Ostašově nový osvětlený heliport

Letecká základna na libereckém letišti vznikla před lety jako osmnáctá v tehdejším Československu. I proto je označení jejího vrtulníku Kryštof 18. Létá nejen v Libereckém kraji, ale v případě potřeby zasahuje i v sousedních středních Čechách nebo Královéhradeckém kraji. Loni měl vrtulník zhruba 560 vzletů. Liberecký kraj je velmi členitý, i proto mají záchranná a horská služba od roku 1997 speciálně vycvičené týmy, které s vrtulníkem létají, slaňují a zachraňují v náročném terénu. „Ministerstvo zdravotnictví chtělo původně od příštího roku tyto služby v Liberci omezit, podařilo se ale vyjednat dohodu. Na provoz bude kraj přispívat," řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS).

autoři: Eva Malá , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související