Lesníci v kraji bojují s kůrovcovou kalamitou. Nejhorší je situace v podhůří Jizerských hor

28. srpen 2019 07:25

Likvidace kůrovcové kalamity zaměstnává lesníky v Libereckém kraji. Nemocné jsou kromě smrků ve státních, městských a soukromých lesích také stromy v parcích.

Naplánované lesní hospodářské práce nabírají zpoždění. Lesníkům kvůli boji s lýkožroutem smrkovým nezbývá čas na nic jiného. Napadené stromy se na území Libereckého kraje vyskytují především v nižších polohách Jizerských hor, v podhůří a hlavně na Frýdlantsku.

Nejlépe je postup nákazy vidět z ptačí perspektivy nebo z velké dálky. Napadené stromy totiž odumírají od vršku, větve se zbarvují do rezava, jehličí začíná opadávat a strom postupně chřadne. Kůrovcová kalamita stromy doslova decimuje a důvod je podle lesníků jasný – už druhým rokem suché a teplé počasí.

Napadené dřevo lesníci z lesa rychle odvážejí, aby se škůdce dále nešířil

Dřevo napadané škůdcem je nutné z lesa rychle odvážet, aby se dál nešířil zdravým lesem. Podle Václava Vacka proto mají Lesy České republiky v Libereckém kraji tři přírodní sklady dříví. „Snažíme se co nejrychleji soustředit dříví z lesních porostů, zejména z těch lokalit, které jsou roztroušeně napadené, abychom to kůrovcové dřevo nenechávali rozptýlené na velkém území a nedocházelo tak k rozptylu kůrovce,“ vysvětluje lesní správce Václav Vacek.

Spustit audio

Související