Lesníci v Jizerských horách a podhůří začali s jarní výsadbou stromů

S jarní výsadbou stromů začali lesníci v Jizerských horách a jejich podhůří. Práce budou postupovat z nižších poloh do vyšších partií hor poté, co tam roztaje sníh. Zhruba třetinu z letos vysazených stromů mají tvořit smrky.

Lesníci se aktuálně pohybují především v podhůří, zejména na Frýdlantsku. Tam už sníh delší dobu neleží, půda proto není tak tvrdá, a stromy se tam tak dají už vysazovat. Hlavní dřevinou, se kterou lesní dělnící teď pracují, je smrk ztepilý. Jde o druh smrku, který netrpí kůrovcovou nákazou, na tu je mnohem náchylnější smrk pichlavý.

Kromě smrků lesníci vysadí i buky, duby, borovice, javory, jasany, třesně ptačí nebo horské břízy pýřité. „Plán zalesnění na rok 2022 je v počtu 520 tisíc sazenic s tím, že plánujeme 360 tisíc sazenic zasázet v jarním období, zbytek pak na podzim,“ uvedl lesní správce Václav Vacek.

Lesníci zároveň také stromy kácí, někde dokonce i v průběhu zimy. Tak tomu bylo například v podhůří, v okolí Frýdlantu nebo Nového Města pod Smrkem, kde nebylo moc sněhu. Kácí hlavně staré, polámané, nebo kůrovcem napadené stromy. V plánech pro letošek je i kácení v lokalitách, kde je starší les a postupně je třeba ho nahradit novým. Turisty na těžbu vždy upozorňují cedule, do některých míst se pak nesmí krátkodobě chodit.

autoři: Jakub Marvan , Šárka Škapiková , reČRoL
Spustit audio

Související