Lesníci na Jablonecku likvidují škody po ničivé bouři

12. červenec 2016

Šestnáct tisíc stromů zlámala a některé doslova rozštípala v sobotu 2. července bouře zvaná húlava, která se začátkem července přehnala nad Libereckým krajem. Následky řádění živlů budou lesníci likvidovat minimálně do září. Vichřice náhle měnila směr a rychlost, a proto způsobila tolik polomů. Nejvíc postihla Vratislavice, Rádlo, Proseč a Rychnov u Jablonce.

„Bylo to jako mini tornádo, nejdřív byl strašný hukot a pak byla bílá tma,“ líčí řádění takzvané húlavy obyvatelka Rychnova, Lenka Červená Hornová. „Byl tu obrovský vítr, stromy se ohýbaly až k zemi,“ popisuje Květa Holubcová z Proseče.

Bouře húlava řádila i na Rádle u Jablonce nad Nisou. Také tam po sobě živel zanechal stopy. „Nejedná se pouze o klasické zlomy nebo vývraty, ale některé stromy byly doslova ukrouceny, to musela být ohromná energie,“ říká lesník Libor Dostál.

Škody po bouři

Dřevo z poničených stromů musejí lesníci zpracovat. „Vyřežeme z toho sortimenty, které se použijí dál na pilařské výřezy a podobně, ta hmota je významně poškozená a ztráta na hodnotě je velká,“ hodnotí lesník.

„Našim úkolem bude zpracovat dřevo dříve, než v ní následná generace kůrovce dokončí vývoj,“ uzavírá Dostál.

Spustit audio