Lesem u jihočeských Dačic vás provede hajný Kázek. Nechá vás poznávat zvířata, stromy i houby

24. září 2018
Česko – země neznámá

„Ahoj, dovolte mi, abych se představil. Jmenuji se hajný Kázek a zvu vás na mou stezku v nedalekém lesíku Kázek.“ Tato slova říká kníratý hajný s flintou a spícím psem na první ceduli lesní naučné stezky nedaleko jihočeských Dačic. Stezka má celkem osm zastavení, měří zhruba čtyři kilometry a hajný slibuje, že po ní všechny rád provede.

Lokalit s názvem Kázek byste v Česku našli víc. Toto jméno pravděpodobně odkazuje na dávnou husitskou tradici sloužení bohoslužeb pod širým nebem, s kázáním pro početný dav věřících. Dačický Kázek je ale dnes naprosto tichým místem, navíc s hustým lesním porostem, ve kterém se případní návštěvníci ani nemusí navzájem spatřit. 

Stezka hajného Kázka je zaměřena především na mladší školní děti, kterým se snaží přiblížit život v lese. Z jednotlivých informačních panelů se děti mohou dozvědět, jaké rostliny, houby a dřeviny v lese rostou, jací ptáci, savci nebo představitelé hmyzí říše u nás žijí, nebo co je to potravní řetězec. Nechybí ani interaktivní a zábavné prvky, jako je dřevěné pexeso, místo pro skoky do dálky představující délku skoku jednotlivých zvířat či ohniště, na kterém je možné si něco opéct. Celý naučný okruh je pro lepší orientaci vyznačen symbolem smrku na kmenech stromů.

Lesík Kázek se nachází zhruba dva kilometry od dačického náměstí. Dostanete se k němu Göthovou ulicí, kolem věže kostela svatého Vavřince. U kostela zabočíte doprava a budete pokračovat stále hlavní ulicí na konec města, směrem ke Kostelnímu Vydří. Za městem uvidíte požární stanici, za kterou je po dvě stě padesáti metrech polní cesta vpravo, která již vede přímo do lesíka. Hned na jeho kraji je první stanoviště naučné stezky. Vycházka po stezce je nenáročná, pro kočárky a kola ovšem obtížně sjízdná.

autor: Filip Černý
Spustit audio