Léky, padělky a internet. Je rozdíl mezi originálními a generickými léčivy? Jiří Kotlář to ví

6. prosinec 2018

Mgr. Jiří Kotlář, vedoucí lékárník Fakultní nemocnice Hradec Králové, v naší radioporadně. Tentokrát na téma: rozdíl mezi originálními a generickými léčivy. Léky kontra padělky na internetu.

Jaké léky se nejčastěji padělají a jak je rozpoznat od originálu?

léky, medicína, teploměr

Pharm Dr. Tereza Hendrychová, Ph.D byla hostem naší radioporadny. Téme: rizika nákupu nebezpečných léků.

Co jsou generické léčivé přípravky a jaký je rozdíl mezi originálním léčivým přípravkem a generikem? Generika jsou léčivé přípravky, které obsahují stejnou účinnou látku jako originální přípravky, ve stejném množství a mají stejnou lékovou formu. Jaký je tedy mezi nimi vlastně rozdíl?

Originální léčivé přípravky přináší na trh nová léčiva. Bez nich by nedocházelo k pokroku v léčbě, minimalizování nežádoucích účinků zavedených léků nebo léčbě dosud neléčitelných onemocnění.

Generické léčivé přípravky zajišťují dostupnost léků pro všechny pacienty v dostatečném množství a přispívají k finanční udržitelnosti zdravotního systému.

Po uplynutí doby, po kterou byl lék patentově chráněn, mohou i ostatní firmy uvádět na trh léčivé přípravky se stejnou účinnou látkou. Obvykle za výrazně nižší cenu, protože nemusí znovu vynakládat peníze na zdlouhavé a finančně náročné klinické hodnocení. Takové přípravky jsou běžně označovány jako „generika".

Léky, tablety, prášky

Originální přípravky a generika tedy nejsou zcela totožné léčivé přípravky, a proto by se generická substituce, záměna léčivých přípravků vyráběných různými firmami, měla dělat s rozmyslem.

Existují léčiva, u kterých je generická substituce nevhodná, protože by se hladina těchto léčiv neměla s časem měnit a kolísat.

Záměna léků může být nevhodná u některých pacientů. Opatrnost je na místě u jedinců, kteří trpí častými lékovými alergiemi, kteří berou víc než 5 léčivých přípravků, nebo měli v minulosti negativní reakci na generickou substituci, a také u velmi starých osob.

Celou radioporadnu s Mgr. Jiřím Kotlářem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.