Lehký pomerančový dort upekla Naďa Konvalinková, je vláčný a nejlepší se šlehačkou

Skvělý vláčný a přitom lehký pomerančový dort pro přejedené hosty upekla porotkyně soutěže Pochoutkový rok Naďa Konvalinková. Dort je provoněný pomerančem a chutná i oříškově. Můžete ho podávat se šlehačkou, ale i s marmeládou nebo čokoládovým krémem.

Lehký pomerančový dort

Ingredience na formu o průměru 24 cm:

6 vajec
180 g moučkového cukru
80 g vlašských ořechů
1 špetka soli
3 pomeranče
100 g dětské krupičky
250 ml smetany ke šlehání
máslo na vymazání formy
krupička na vysypání formy

Postup

Žloutky z 6 vajec utřeme společně s cukrem do světlé pěny. Nebojte se šlehat i 10 minut. Do vyšlehané směsi nejprve přimícháme kůru z jednoho pomeranče. Pak pomeranč zbavíme bílé vrstvy pod kůrou a nastrouháme ho do žloutkové pěny. Vybereme ovšem zrníčka.

Dále do pěny přimícháme postupně dětskou krupičku a namleté vlašské ořechy. Zcela nakonec zlehka vmícháme do těsta tuhý sníh z 6 bílků.

Těsto nalijeme do dortové formy o průměru 24 cm, kterou je nutno vyložit pečicím papírem nebo vymazat máslem a vysypat krupičkou.

Pečeme při 170 °C asi 40 minut. Upečený dort musí být na povrchu zlatavý a těsto se nesmí lepit na zasunutou špejli.

Dort necháme vychladnout a navrch ho ozdobíme vrstvou ušlehané smetany a 2 pomeranči, které jsme zbavili kůry a nakrájeli na tenké plátky.

Tip

Plátky pomerančů můžeme i povařit 30 minut v cukrovém rozvaru a pak sušit v troubě při 100 °C asi 2-3 hodiny.

Naďa Konvalinková

Recept získala od Čiriny Košíkové, oblíbené kuchařky prezidenta Václava Havla. Při pečení jsme dokonce prováděli telefonní konzultaci, abychom si byli jistí konzistencí těsta. Naďa má dort ráda a při pečení nám pomohla i její sousedka, která ho podle ní dělá také s čokoládovým krémem.

Při natáčení jsme si dopřáli i skleničku italského prosecca a Naďa přinesla také krabici plnou zákusků z nedaleké vyhlášené cukrárny. Patrik dokonce přiložil ruce k dílu, když pomáhal ručně několik minut třít žloutkovou pěnu. Bylo jako vždy veselo a vše korunováno skvělým dezertem.

Patrik Rozehnal a Naďa Konvalinková