Legendární trabant slaví 60. narozeniny

7. listopad 2017

Dnes 7. listopadu je to rovných 60 let, co z výrobní linky ve východoněmeckém Zwickau sjelo prvních 50 trabantů.

Ptáte se, proč se tehdejší NDR rozhodla právě pro takovýto typ vozu? „Zaprvé se rozhodli zemi motorizovat něčím malým a lidovým,“ vysvětluje automobilý znalec Petr Kumpfe z libereckého Technického muzea a pokračuje: „Na druhé straně to byl nedostatek plechu, který vedl k tomu, že trabant má karoserii ze speciálního plastu.“

ZAJÍMAVOSTI: O jeho rychlosti se říkávalo, že se dá měřit kalendářem – trabant totiž z nuly na stovku zrychlil za 24 vteřin a sousedé v NDR do seznamu čekatelů na něj zapisovali i svoje děti, protože čekací lhůta na kombík byla neuvěřitelných 12 let.

Trabanty se v takovém provedení vyráběly téměř 35 let – bez výraznějších inovací. „V době svého vzniku bylo auto velmi moderní ve srovnání s tím, co produkovala západní Evropa,“ říká Kumpfe.

„Trabantí současnost“

Legendární vozítko má nejen bohatou minulost, má i svou přítomnost. „Doby, kdy se trabant dával za odvoz nebo za basu piva, jsou dávno pryč. Trabanty našly cestu ke sběratelům, konají se srazy. Auto má dnes spoustu fanoušků a lidé se na něj dívají úplně jinak,“ popisuje Kumpfe.

Trabanty
autoři: Jan Žíla , Jaroslava Mannová | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka