Legendární remoska slouží chalupářům po několik generací. Klidně zvládne oběd o třech chodech

29. červenec 2021

Tradiční troubu na chalupách často nahrazovala legendární remoska. Hospodyňky v ní dokázaly vykouzlit vepřovou se zelím, upéci chleba nebo zavařovat. Přenosná trouba zvládla oběd pro celou rodinu a ještě uspořila energii. Český vynález se prosadil dokonce i ve Velké Británii. Vyrábí se už od 50. let minulého století a dodnes se ho prodalo více než 5 milionů kusů.

Hliníkový hrnec s elektrickou poklicí má v expozici Národního technického muzea důležité místo. „Remoska nebyl úplně vynález na zelené louce začátku 50. let, ale má na co navazovat,“ vysvětluje kurátorka Lucie Střechová. Mezi předchůdce elektrického hrnce patřila například grilovací pánev z období První republiky, která se prodávala pod označením Grilux.

„Remoska toho provedení a typu, které si pamatujeme a asi používáme ještě v některých našich domácnostech, vznikla kolem roku 1953,“ ukazuje Lucie Střechová historický model s hliníkovým hrncem a smaltovanou poklicí.

Předchůdcem slavné remosky byla elektrická grilovací pánev Grilux

Na jeho konstrukci se podíleli tři inženýři Oldřich Homuta, Jindřich Uher a Antonín Tyburec. První model nesl označení HUT podle iniciál konstruktérů. Malá elektrická trouba získala jméno podle československého výrobce REMOS. Název tvoří počáteční písmena slov Radio, Elektro, Motory, Opravy a Servis.

Vyhrávejte zahradní grily, zahradní nářadí, knihu Pochoutky z chaloupky a další ceny. Každý všední den v čase 9.45-10.00 v letním speciálu Chalupářské léto. Soutěžte a vyhrajte >>

Remosku si chalupáři často vozili z domova. Byla velmi oblíbená, protože se dala snadno zabalit a převézt. Stačilo ji zapojit do zásuvky a hned byla připravená k pečení, dušení i vaření. Vyráběla se v několika variantách, aby vyhovovala malým i velkým rodinám. V Národním technickém muzeu vystavují exempláře, které mnozí návštěvníci pamatují z doby svého dětství a někteří v podobných elektrických hrncích dokonce vařili. Pochvalují si, že maso nebylo vysušené a buchty upekli rychleji než v klasicé troubě.

Remoska pro větší rodinu nesla označení Grand

Zkušené hospodyňky přísahají, že vaření v přenosné troubě je velmi snadné. Sepsaly několik kuchařek, kde najdete recepty i na dukátové buchtičky nebo kachnu s nádivkou. Kouzlo Remosky spočívá v tom, že nemá žádné složité programování. Stačí ji jenom zapnout.

Spustit audio