Lázeňskou atmosféru můžete nasát v liberecké galerii až do konce sprna

24. květen 2019 10:12

V podbazénové hale liberecké Oblastní galerie je k vidění výstava, kde si současní umělci ve velkém prostoru pohrávají s tématem lázeňství a hygieny. O té jste od nás už slyšeli. Doplňuje ji ale komornější expozice, která se věnuje historickému pohledu na lázně. Představuje i víc než sto let staré grafické listy, díky kterým můžeme nahlédnout přímo za zdi tehdejších lázeňských budov.

„V depozitáři liberecké galerie jsme vybrali devatenáct listů, na kterých je ukázaná realita lázeňství, kterou máme zažitou ze vzpomínek nebo z 19. století,“ vysvětluje kurátorka výstavy Anna Habánová a pokračuje: „Ukazuje, jakým způsobem bylo lázeňství v té době vnímáno.“

Karlovy Vary i Lázně Libverda

Práce znázorňují devět nejenom českých lázeňských měst. „Jsou tu zastoupeny Karlovy Vary, Mariánské Lázně, pro milovníky regionu je tu krásný pohled na Lázně Libverda,“ říká Habánová. Podrobnosti si můžete poslechnout v přiložené reportáži.

Na výstavě se také můžete přenést do lázní vídeňských nebo na karlovarskou kolonádu. Idylickou lázeňskou atmosféru v grafice můžou návštěvníci Oblastní galerie v Liberci zažít až do konce prázdnin.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související