Kytarista s titulem z astrofyziky? Brian May z Queen slaví sedmdesátiny

19. červenec 2017

Je držitelem Řádu britského impéria a podle předloňské ankety magazínu Rolling Stone je 26. nejlepším kytaristou vůbec. Autor několika nesmrtelných hitů se hudbě stále věnuje. A novou show představí se svou skupinou Queen 1. listopadu i Praze. Brian May dnes slaví 70. narozeniny.

Skupina Queen, v překladu královna (nebo také slangově homosexuál), je dodnes rockovým světem považována za jednu z nejkvalitnějších sestav. Tato britská formace zářila dvě desetiletí na špičce světového rocku s hity jako Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, Radio Ga Ga, A Kind of Magic nebo The Show Must Go On. S legendární kapelou koncertoval poprvé v roce 1971.

Tichý a nenápadný May, který působil jako dokonalá protiváha živelného Mercuryho, je autorem rockových skladeb We Will Rock You, Tie Your Mother Down, Save Me nebo I Want It All.

Po smrti Freddieho Mercuryho se věnoval May hlavně svojí vlastní kapele, na Queeny ale nezanevřel. V novém tisíciletí se podílel na muzikálu We Will Rock You a později začal se skupinou plnohodnotně vystupovat.

Queen baví lidi i v současnosti. Dokázalo to na 65 tisíc fanoušků čekajících před pár týdny v londýnském Hyde Parku na koncert Green Day. K reprodukované Bohemian Rhapsody se okamžitě přidali a celou skladbu odzpívali až do konce, včetně kytarového sóla.

May kvůli hudbě před více než třiceti lety přerušil studium astrofyziky. V roce 2007 ale na londýnské Imperial College obhájil doktorskou práci na téma meziplanetárního prachu a získal titul Ph.D. Jako spoluautor je podepsán pod knihou Třesk! Úplné dějiny vesmíru.

Logo

Čeští fanoušci Queen budou moct prokázat znalost textů na začátku listopadu. Vedle Briana Maye hraje na pódiu z původní sestavy bubeník Roger Taylor. V roli zpěváka se představí Adam Lambert. Ten zpíval i na posledním pražském koncertu Queen před dvěma lety.

autoři: jch , jaw | zdroj: ČTK
Spustit audio