Kynolog radí při vybírání psa: Musíte vědět, co od něj očekáváte. Jde o změnu životního stylu

13. srpen 2016

Pes může být úžasným kamarádem, když s ním zacházíme tím správným způsobem. Své o tom ví kynolog Václav Sklenář. A pokud se nemůžete rozhodnout, jaké psí plemeno si pořídit, neváhejte se obrátit na radu – psu v domácnosti totiž budeme muset přizpůsobit svůj život.

„Se psem musíte chodit ven za každého počasí,“ upozorňuje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou. Důležité také podle něj je, co od psa očekáváme – někdo ho chce na hlídání, někdo na sportování nebo myslivost.

Psu také musíme přizpůsobit životní styl – například řešíme, co s ním, když chceme jet na dovolenou. Cestování se psy je ale rozumné, nicméně ne všude jsme s ním vítaní. Třeba na dovolené v Chorvatsku je potřeba vybrat kemp, kde jsou psi povolení, stejně tak nalézt pláž, kam smí.

Čtěte také

„U nás se situace velmi výrazně změnila, nenajde se kemp, kde by vás se psem odmítli, ale přitom budou nastražení na první příležitost, kdy pes udělá první problém,“ říká.

Každý pes je také cvičitelný, ale ne každým člověkem – důležité je navázat sociální kontakt, být trpěliví a důslední a vždy jde o to, co od nej očekáváme. A naopak, pes by měl mít co největší zájem být s majitelem.


Chodím se psi dvakrát až třikrát na hodinu ven a psa tam zaměstnám. Pak mi nelítají kolem plotu a neštěkají na každého, kdo jde okolo. KYNOLOG VÁCLAV SKLENÁŘ

Například takové psí louky jsou podle něj cestou do pekla. „Pes je smečkové zvíře – musím mít psa vychovaného tak, že když se otočím a z louky odcházím, tak pes jde za mnou,“ upozorňuje.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio