Kvůli vládním opatřením nejezdí lanovka na Ještěd

30. leden 2021 08:15

Od soboty až do odvolání skončil provoz kabinové lanovky na Ještěd. Ta jen za minulý víkend převezla k vrcholu hory bezmála 2,5 tisíce turistů. Důvodem odstávky jsou vládní opatření proti šíření koronaviru.

Podle nich musely od soboty zastavit lanovky v celém Česku. Nově můžou sloužit pouze pro potřeby záchranářů, dosud je přitom mohli využívat i pěší. O zpřísnění provozu lanovek rozhodla ve čtvrtek vláda.

„Na těch sjezdovkách byl skutečný chaos, byl tam nesystém, nedodržovala se tam hygienická pravidla. Nicméně jsme nechali nějaké výjimky ve smyslu veřejné obslužnos ti, kritické infrastruktury, energetiky,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu a dopravy za hnutí ANO Karel Havlíček.

 „Lanová vláda nebude jezdit vzhledem k poslednímu usnesení vlády. Ta zakázala provoz lanovek pro pěší, takže my už v tuto chvíli jezdit nemůžeme,“ potvrdil přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

Cestu na Ještěd zkomplikuje případným turistům také natáčení zahraničního seriálu, které v hotelu a jeho okolí proběhne prvního a druhého února. Podle mluvčí libereckého magistrátu Jany Kodymové budou od nedělních šestnácti hodin uzavřená parkoviště na Výpřeži a u Ještědky. V pondělí a v úterý bude pro pěší i motorová vozidla uzavřena silnice vedoucí od chaty Ještědka k vrcholu hory.

autor: reČRoL
Spustit audio

Související