Kvůli silným bouřkám hasiči v kraji evakuovali dva dětské tábory. Naštěstí se nikomu nic nestalo

9. červenec 2021 08:33

Popadané stromy a kvůli tomu poničené stany i další budovy. Silná bouřky v noci přerušila na východě Čech program dvěma dětským táborům. Konkrétně v Liberku na Rychnovsku a ve Vernéřovicích na Náchodsku. Ani na jednom místě se nikomu nic nestalo, děti i vedoucí ale museli noc strávit mimo tábořiště.

Čtěte také

„Záchody, kde jsou záchody?"
Je sice hluboká noc, hasiči ale právě svými vozy i speciálním evakuačním autobusem přiváží do Základní školy v Meziměstí na Náchodsku bezmála devět desítek účastníků z nedalekého letního tábora. Některé děti hasiči do budovy přináší v náručí, jiné přichází sice po svých, ale třeba bez bot.

„Tak, jak je to smetlo, přijeli promočení. Takže je jim zima," vysvětluje starosta Meziměstí Jiří Sadílek.

Evakuace dětského tábora ve Vernéřovicích na Náchodsku

Snaží se tak všem zajistit základní věci pro přespání ve třídách.
„Potřebujeme je obléct do něčeho teplého. Tedy musíme sehnat nějaké deky a zařídit lehátka a spacáky."

Dětský tábor během bouřky vytopila voda, popadané stromy a větve poničily i stany a další budovy. Říká to velitel zásahu hasičů Karel Bednář, podle kterého samotnou evakuaci komplikoval terén.
„Tam vede jen lesní cesta, asi kilometr dlouhá. Od Bohdašína je přístup jen po louce a tam je všechno podmáčené. Takže to bylo složité."

Čtěte také

K evakuačnímu autobusu tak děti i vedoucí musela dopravit hasičská technika. Ta se do tábora ještě vrátí. Během pátku totiž budou hasiči odklízet například strom, který zavalil kuchyň.
Co bude s dětmi, jasné není, lidé z vedení tábora odmítli situaci komentovat.

Sdílnější byl vedoucí skautského tábora v sedmdesát kilometrů vzdálené obci Liberk Jan Málek. Také tohle tábořiště poničila vichřice.
„Nejdřív spadl stan teepee, schovali jsme se do kuchyně, ale tam se nám také potom začala protrhávat střecha."

Téměř pět desítek dětí a vedoucích strávilo noc v sokolovně v obci Lukavice.

Evakuace dětského tábora ve Vernéřovicích na Náchodsku

Nejnutnější věci na přespání jim zajistili nejen hasiči, ale také samotní obyvatelé, kteří zareagovali na výzvu starostky v obecním rozhlase a to nejpotřebnější během noci přinesli. Jestli tento tábor bude pokračovat, se podle vedoucího teprve rozhodne.

Spustit audio

Související