Kvůli hromadnému propouštění přijde do konce prázdnin v kraji o práci asi 400 lidí. Jsou ale i volná místa

31. červenec 2020
Zprávy

V Libereckém kraji stoupá nezaměstnanost. Hromadné propouštění ohlásilo devět firem zejména z textilního a sklářského průmyslu. Podle úřadu práce má do konce prázdnin přijít o práci zhruba 400 lidí. V září můžou do evidence přibýt i absolventi škol.

Firmy šetří náklady, i proto propouští například manažery (ilustrační snímek)

Zatímco dřív se propouštění nejvíc týkalo pracovníků v dělnických profesích, teď z firem odcházejí často manažeři. „Musím říci, že jsme zaznamenali zvýšený počet propouštěných zaměstnanců z vyššího managementu a ze středních THP profesí. Vyhodnotili jsme si to tak, že firmy se snažily si snížit náklady, a ten management je nejdražší lidský zdroj,“ uvedla ředitelka Úřadu práce v Liberci Kateřina Sadílková. Podle ní nejvíc propouštějí firmy v textilním a sklářském průmyslu.

Čtěte také

Ne všechny firmy ale propouštějí. Koronavirová krize například téměř neovlivnila společnost Drylock, která v Hrádku nad Nisou vyrábí dětské pleny a různé hygienické potřeby. Ta rozšiřuje výrobu a bude a do konce roku chce zaměstnat další lidi. „Měli bychom nabrat zhruba sto zaměstnanců – baliče, seřizovače, údržbaře, mistry a kontrolorky,“ uvedl vedoucí personalista firmy Drylock Ondřej Kout.

Firmy v Libereckém kraji shánějí například svářeče (ilustrační snímek)

Podle ředitelky Úřadu práce Kateřiny Sadílkové hledají pracovníky i další zaměstnavatelé v Libereckém kraji, a to zejména zejména montážní dělníky a svářeče. „Zajímají se o obsluhu strojů na výrobky z plastů. Máme sezonu, takže shání i pomocné pracovníky v rostlinné výrobě, samozřejmě stavební dělníky, a je stále velká poptávka po obsluze šicích a vyšívacích strojů,“ doplnila Kateřina Sadílková.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související