Kvůli epidemii respiračních nemocí vzrostl v prosinci počet výjezdů záchranné služby. Na sklonku roku záchranáři varují hlavně před zbytečnými úrazy

31. prosinec 2022 10:27

S koncem roku přibývá i výjezdů rychlé záchranné služby. V některých letech jsou příčinou pády na ledu a sněhu. Letos to byl vysoký počet vážných průběhů respiračních onemocnění.

V některých dnech vyjížděli záchranáři až 180krát, což někdy prodloužilo i dojezdové časy. K mozkovým či srdečním infarktům, úrazům a dopravním nehodám totiž přibylo v posledních dnech i velké množství pacientů s komplikovanými virózami. Podle mluvčího Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michaela Georgieva jich bylo o několik desítek víc.

Na přelomu roku pak záchranáři varují hlavně před zbytečnými úrazy. Na Silvestra často vyjíždějí nejčastěji k pacientům na horách, kteří si způsobili poranění při sportu a byli pod vlivem alkohol. Těch v posledních letech přibývá. Méně je podle Georgieva úrazů způsobených pyrotechnikou.

„Máme každý den třicet jedna posádek. Třicet posádek je v nepřetržitém provozu a ta jedna posádka je náš vrtulník. Ta slouží od úsvitu po soumrak, nemáme zde noční létání,“ přiblížil fungování krajské záchranné služby její mluvčí Michael Georgiev.

Jejím srdcem je dispečink, kde ve dvanáctihodinových turnusech slouží nepřetržitě pět operátorek. Lidé se na ně většinou obracejí s něčím naléhavým, občas si je ale někdo splete s praktickým lékařem.

„Někteří volající naše rady přijmou a souhlasí s navrhnutým postupem, ale někteří reagují podrážděně až agresivně. Nejsou schopní přijmout informaci, že na chřipku záchranná služba nevyjíždí, že my jim ten paralen opravdu nepřivezeme,“ řekla operátorka Jana Prokůpková.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související